Nieuws - Eerste kennismaking architecten van de LocHal met de stad

Koepelhal Spoorzone

Op verzoek van de gemeente Tilburg organiseerde Cast op woensdag 22 april ‘Kennismaking: van LocHal naar StadsHal’.

Een eerste publieke kennismaking met de architectencombinatie die de uitdaging heeft opgenomen om van de LocHal een Stadshal te maken. Tot mijn grote genoegen vond deze bijeenkomst plaats in de LocHal, waardoor een extra dimensie van beleving aan het verhaal werd toegevoegd. Het zonlicht dat prachtig door de ramen binnenviel onderstreepte – zonder woorden – de kracht van de ruimte.

Het collectief is samengesteld uit architecten The Cloud Collective, Braaksma & Roos en Inside Outside. In het gesprek gaven zij duidelijk aan ontzag en respect te hebben voor de identiteit van de hal. Een identiteit van ruimte en ‘samenwerken’ die zij willen veiligstellen en volgens Job Roos gaan versterken. Het verleden van de werkplaats wordt getransformeerd naar de toekomst van de samenwerkplaats.

Samenwerken

Ook de samenwerkingspartners werden door moderator Marc Glaudemans (lector stedelijke strategieën aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten) bevraagd naar hun drijfveren voor samenwerking. Bkkc, de Bibliotheek Midden-Brabant, Erfgoed Brabant, Kunstbalie en Seats2meet.com zijn een collectief aan het vormen om in de toekomst de LocHal het bruisende middelpunt van de Spoorzone te maken. Met de activiteiten van programmaraad Braintrain is hiermee een concreet begin gemaakt.

De opdrachtgever

Uiteraard kwam ook de opdrachtgever, de gemeente Tilburg bij monde van Fons Meijer, aan het woord. Hierbij kwam ook het belang van de relatie met de omgeving aan bod. Want vernieuwing en innovatie gedijen goed in een andere context. De aanpak van de LocHal alleen is echter niet voldoende om er een betekenisvolle plek van te maken. De omgeving is daarbij van groot belang. De gemeente sprak hierbij haar ambitie uit.

In debat

Tot slot was er een debat met de aanwezigen, waar een aantal zeer relevante onderwerpen aan de orde werden gesteld. Hierbij werd ook de zorg uitgesproken of het geheel niet te veel een elitair karakter zou krijgen. Hierop reageerde wethouder Berend de Vries zeer adequaat. De Stadshal wordt voor alle Tilburgers. ‘Een huiskamer voor de stad in een industriële kathedraal.’

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)