Nieuws - ‘De eerste FuckUp Night was bijna een fuck up’


In de wereld van nu lijken we voornamelijk onze successen te delen. “Zonde, want van onze fouten kunnen we veel leren”, vindt Naan Eldering, programmamaker bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Daarom haalt hij op 5 september het fenomeen ‘FuckUp Nights’ naar de Kennismakerij in Tilburg.

Tijdens de FuckUp Nights worden geen jubelverhalen gedeeld. In plaats daarvan betreden vier verschillende ondernemers, afkomstig uit zowel de culturele als financiële sector, het podium om te vertellen over hun grootste professionele blunders. Waarom iemand in hemelsnaam het podium betreedt om te vertellen over zijn of haar faalmoment? “Omdat fouten maken erbij hoort”, aldus initiatiefnemer Naan Eldering. Sterker nog, we kunnen veel leren van onze eigen en elkaars blunders. “Als we in de toekomst op een positieve manier willen innoveren, moeten we op z’n minst accepteren dat we fouten maken. Wanneer we niet het risico durven te nemen om te falen, worden we heel voorzichtig en komen we niet vooruit. Ik denk dat we dan niet het beste en het mooiste uit het ondernemen halen.’’

‘Growth Mindset’ en ‘The Subtle Art of Not Giving a Fuck’ vind je in onze catalogus, de podcast ‘Rijker leven’ en de documentaire ‘Alles wat we wilden’ vind je online.

Hoe het voelt om te falen

De FuckUp Nights zijn een bekend fenomeen over de hele wereld. Toen Eldering vier jaar geleden voor het eerst over het evenement hoorde, begon het te kriebelen. Zelf ervaarde hij destijds hoe het voelt om te ‘falen’: hij zag een onderneming waar hij samen met collega’s hart en ziel in had gestoken, hopeloos failliet gaan. Na veel schuldvragen en twijfels kwam hij al snel tot de conclusie dat de combinatie van falen en ondernemen vaak een leerzame ervaring is. “Aan één succesvol project zijn vaak negen mislukte projecten voorafgaan.”

Fouten delen op een podium

Op 5 september  wordt aandacht besteedt aan de momenten waarop het niet ging zoals gehoopt of gepland. “Een mooie tegenhanger van je tijdlijn op Facebook of de video’s van TEDx”, vindt Eldering. “Daar worden voornamelijk de succesverhalen gedeeld.”

Tijdens de zoektocht naar sprekers voor het evenement bleek dat veel ondernemers het een mooi concept vinden. Aanvankelijk waren zij enthousiast om hun verhaal te delen. Daadwerkelijk het podium betreden bleek voor de meesten echter een stap te ver. “De eerste FuckUp Night was bijna een fuck up. Op een gegeven moment begon ik ‘m wel te knijpen, want praten over blunders bleek voor de meesten nog een brug te ver.” Eldering zag dit echter niet als een domper: voor hem bevestigde het de relevantie van het evenement. “Blijkbaar is de drempel vaak nog te hoog. Tijdens deze avond hopen we die drempel juist te verlagen en mensen in te laten zien dat fouten maken er gewoon bij hoort.’’

Faalmomenten: humoristisch en herkenbaar

Eldering wil nog niet de namen van alle sprekers prijsgeven, maar wie op 5 september in ieder geval hun verhaal delen zijn fotografe Marieke Plasier en voormalig horecaondernemer Ivan Otten. Vervolgens wordt het publiek uitgenodigd om te vertellen over eigen faalmomenten. Of mensen dat ook daadwerkelijk aandurven, is natuurlijk de vraag. “Ik hoop dat degenen die op het podium gaan staan de weg banen om open te zijn over je fouten. Dan ontstaat er een veilige sfeer en denken mensen: ‘dat falen van mij valt eigenlijk best wel mee.”

De FuckUp Nights worden wereldwijd in ongeveer 300 steden georganiseerd. Hoewel het in eerste instantie eng lijkt, betreden mensen uit het publiek vaak het podium om hun faalmomenten te delen. “Waarom ze dat doen? Omdat je er achteraf vaak hard om kan lachen. Het is gewoon heel grappig als je met de grote baas in de auto zit en zo hard op de rem trapt dat de hele auto onder de koffie zit. Dat soort momenten zijn achteraf heel humoristisch en bovendien zeer herkenbaar.’’

Toch zullen niet alle verhalen lachen, gieren en brullen zijn. “Het is niet de bedoeling om iets weg te lachen. Sommige sprekers zullen een gevoelige snaar raken. Maar op het moment dat je het verhaal een plekje hebt gegeven, kan je er vaak ook een grapje over maken. Jijzelf en anderen kunnen dan van jouw verhaal leren.”

Interview: Renée Vink

FuckUp Nights is een wereldwijde serie evenementen waar verhalen over professioneel falen worden gedeeld. In Tilburg organiseren de Kennismakerij en Bank15 vier keer per jaar een avond waar sprekers voor een zaal vol publiek hun eigen professionele fuckups delen. Op 5 september is de eerste editie: koop nu je ticket en blijf op de hoogte via het Facebookevenement.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)