Nieuws - Een kort verhaal is lang niet gek!

Er is niks mis met een kort verhaal! Sterker nog, het past prima bij deze tijd. Coosje van der Pol, programmamaker Lezen en Literatuur, houdt een hartstochtelijk pleidooi voor dit genre. En laat met veel voorbeelden zien dat deze vorm heel eigentijds is.

“Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd om een korte te schrijven”, schreef Blaise Pascal al in de zeventiende eeuw. En zo is dat maar net. Iets kort en goed verwoorden is vaak lastiger dan iets vertellen met veel woorden. Korte verhalen zijn dan ook niet het genre voor schrijvers met te weinig talent voor een roman. Een kort verhaal hoeft ook niet altijd een opmaat te vormen tot een roman. Het korte verhaal is een volwaardig genre op zich zelf. Volgens de Amerikaanse auteur William Faulkner is iedere schrijver eigenlijk een gemankeerde dichter. Als het niet lukt met poëzie gaat hij korte verhalen schrijven. Als ook dat niet lukt, kan een schrijver nog altijd proberen een roman te schrijven.

Opmerkelijk: in Nederland wordt het korte verhaal veel minder gewaardeerd dan in de Verenigde Staten. Bij ons verkopen romans, vooral lijvige exemplaren, veel beter dan korte verhalen. Uitleencijfers van de bibliotheek tonen het zelfde beeld. De geringe belangstelling voor korte verhalen verrast in een tijd waarin mensen graag zappen, artikelen in kranten en tijdschriften steeds korter worden en ook items in het journaal of talkshows steeds beknopter. Maar bij het lezen van fictie lijken lezers zich toch liever voor langere tijd in de wereld van een verhaal te verliezen. Auteur Thomas Verbogt zegt dat wij Nederlanders al gauw denken “Literatuur moet meteen een roman zijn, een soort bouwwerk. Daarom heeft het korte verhaal het zo moeilijk in Nederland.”[1]

Onze voorkeur voor de dikke roman wordt ook in stand gehouden door hoe (de meeste) boekhandels en bibliotheken het aanbod presenteren. De bundels met korte verhalen staan daar tussen de romans. Maar tussen het enorme aanbod aan romans zakken die verhalenbundels gewoon weg. Gelukkig verandert er ook iets: Boekhandels richten vaker een speciale korte verhalen-afdeling in om het genre zichtbaarder te maken. Ook zijn er speciale prijzen ingesteld voor korte verhalen, zoals de A.L. Snijdersprijs.

Via digitale publicatiemogelijkheden kan ook het kortste verhaal zonder extra kosten gepubliceerd worden. Op het internet groeit de aandacht voor korte verhalen zienderogen, bijvoorbeeld op een website als www.torpedomagazine.nl. En dan zijn er nog uitgeverijen die zich speciaal richten op het korte verhaal. Interessant is ook de verscheidenheid aan namen waaronder het korte verhaal zich verder ontwikkelt. Eerlijk is eerlijk: deze namen werden meestal in de Verenigde Staten bedacht. Zo zijn er flitsverhalen (van flash fiction), handpalmverhalen, microfictie en twitteratuur. Een goede website met twitteratuur is www.veryshortstory.com. De mooiste twitteratuurtjes van deze site verschenen ook in een gedrukte bundel. Dat dan weer wel.

Coosje van der Pol, programmamaker Lezen en Literatuur

[1] Essay Eerherstel voor het korte verhaal, Een boek met een poepvlek, Thomas Heerma van Voss– Trouw 11/10/14, http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3766356/2014/10/11/Een-boek-met-een-poepvlek.dhtml