Nieuws - Een kijkje in de keuken van de geeks: dat smaakt naar meer!


Door Karien Verhappen 

Opgerolde broeken, grote jampotglazen en zijscheidingen waar je u tegen zegt: dat is het beeld dat we vroeger hadden van een nerd. Het is zwaar gedateerd en past allang niet meer bij deze tijd. De geek is tegenwoordig iemand die we het hemd van zijn lijf vragen over zijn of haar ideeën. En precies dat deden op 8 november, tijdens de jubileumeditie van de Geekborrel (WYSIWYG337<).

Nerd of noob: in iedereen schuilt een ontdekker!
Elke maand organiseert Bibliotheek Midden- Brabant een borrel waar frisse denkers gepassioneerd door wetenschap en technologie projecten aan elkaar tentoonstellen en elkaar hier een level verder in helpen. En waar de normale, maandelijkse borrel dus alleen bedoeld is voor de geeks, werd deze jubilieumeditie een moment waarop een veel breder publiek kennismaakte met verse ontwikkelingen. Jong en oud verliet huis en haard om de verzameling projecten die het afgelopen jaar in de maandelijkse borrels centraal stonden te onderzoeken. En of je nu nerd of noob was (lees: technische nitwit), in ieder hoekje van de Kennismakerij werd je verrast door iets wat je nog niet eerder had gezien of gehoord.

Een printje van jezelf in 3D of je eigen geprogrammeerde apparaat
Ben jij bijvoorbeeld weleens helemaal gescand, om vervolgens een 3D poppetje van jezelf te kunnen printen? Wanneer je kennismaakte met Alexander Hermanns, stond je binnen mum van tijd op een
draaiende cirkel zodat hij jou ‘kon uitmeten’. Met behulp van infrarood en fototechniek maakte hij een weergave van jou die hij doorstuurde naar de 3D printer. Zo maakte je een eigen ‘mini me’. Tien stappen verderop liep je
René Houben van LEF (Linux Education Foundation) tegen het lijf. Hij was letterlijk met koffertjes vol naar de Kennismakerij gekomen. Met zijn TEdcases kon je uitproberen hoe je, door te programmeren, zelf een computer bouwt of je eigen mobieltje in elkaar zet.

Een prikkeling van zintuigen, een prikkeling van onze geest!
Dat beeld en geluid belangrijke thema’s zijn onder geeks bleek wel uit de andere projecten. Zo kon je bij de installatie van Andro Visuals bijvoorbeeld met je handen geluidsgolven aansturen die op hun beurt weer beelden op het scherm construeerden. Je bewoog je handen boven een sensor, de Leap Motion, en veranderde zo steeds het beeld op het scherm dat voor je stond. Liep je naar een ruimte verder, dan kon je daar de verlichting van het grid van Stijlbreuk gebouwd van ledlampen aansturen. Met een sensor selecteerde je bijvoorbeeld een plaatje van vuur en binnen no- time kleurde de installatie subtiel naar vlammend rood en geel.  En dat deed je dus allemaal met je eigen handen en je geprikkelde creativiteit!

Vol verwachting gekomen, vol verbazing terug naar huis
In totaal waren er negen projecten die de zintuigen van de bezoeker op hol brachten en ervoor zorgden dat iedereen met een inspiratie overload naar huis ging. Maar ook de makers zelf deden nieuwe nieuwe kennis, inspiratie en contacten op, net zoals in de maandelijkse editie. En dat levert veel op vertelden ze tijdens het panelgesprek deze dag. Iedere keer ontstaan er nieuwe ideeën en nieuwe contacten. Dat kan zomaar ook tot een nieuwe opdracht leiden, merkte Sander Raaijmakers van Spread Motion Design eerder dit jaar. En juist dat is het doel van de maandelijkse Geekborrels: elkaar helpen en inspireren bij de ontwikkeling en realisatie van nieuwe, toffe projecten.

Meer zien of lezen over de jubileumeditie van de Geekborrel? Kijk ook eens op onze facebookpagina!

geekborrel3geekborrel1

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)