Nieuws - Een kijkje achter de schermen van de NOS

De laatste maanden worden we overspoeld met beelden van vluchtelingen die alles achter laten en via gammele bootjes, overvolle treinen en te voet op zoek gaan naar een betere bestemming. Het levert veel reacties op, zowel negatief als positief. De Bibliotheek Midden-Brabant, het KVG GoirleMarieke van de Lisdonk en Cultureel Centrum Jan van Besouw besloten daarom een Week van de Vluchtelingen in Goirle te organiseren om zo mensen meer informatie te geven over de vluchtelingenproblematiek.

De eerste lezing op maandagavond (18 januari) was van NOS-verslaggever Joris van Poppel, die vier maanden lang verslag heeft gedaan over de vluchtelingencrisis. Tijdens deze avond vertelt Joris uitgebreid over zijn belevenissen in Brussel, Berlijn, Boedapest en Parijs waar hij verslag heeft gedaan. Hij zegt daarbij meteen dat de NOS geen mening heeft over de vluchtelingen, maar dat hij vooral een inzicht wil geven in zijn werk.

Achter de schermen

Die inzichten in zijn werk blijken uitermate fascinerend om te horen. Zo vertelt Joris dat hij niet altijd een cameraman bij zich heeft. Hij tovert een klein statief uit zijn tas en demonstreert hoe hij dan een item maakt. Tot de verbazing van velen klikt hij zijn telefoon in het statief en vervolgens hangt hij hier de microfoon van de NOS aan. “Deze zet ik vervolgens op mijn auto en via een app kan ik dan live praten met de redactie in Nederland”. Ook heeft hij een broodtrommeltje bij zich die hij ‘de nooddoos’ noemt. Hij opent de doos en laat drie stropdassen zien. “Een gele voor feestelijke gelegenheden, een zwarte voor sombere gelegenheden en een paarse voor neutrale gelegenheden”. Gelach klinkt in de zaal. Daarnaast vertelt hij over stressvolle situaties waarbij het geluid uitvalt of waar een collega uit Oostenrijk op locatie 1 minuut voor 20 uur zijn praatje doet en Joris hem vervolgens moet wegduwen om zo om 20 uur live in de uitzending te kunnen.

“Als u dit had gezegd op dat plein in Hongarije was u in het journaal gekomen.”

Behalve deze achtergronden over zijn werk vertelt Joris ook over hoe moeilijk het is om het verhaal van de vluchtelingen op een juiste manier te vertellen. “Iedereen zegt dat ze uit Syrië komen, terwijl dat vaak niet zo is. Dus dan moet je gaan doorvragen en dat is niet altijd even leuk om te doen als mensen in zulke erbarmelijke omstandigheden zitten.” De verhalen over Boedapest klinken het meest heftig. “De overheid wilde daar niks doen en weigerde om voorzieningen te regelen zoals onderdak en voedsel. De vluchtelingen mochten zelfs niet de trein nemen, waardoor ze letterlijk strandden op het station in Boedapest waar het al snel een grote rotzooi werd.” Toevallig zit er een Hongaarse vrouw in de zaal die het verhaal enigszins kan nuanceren. Ze vertelt dat de Hongaren niet staan te springen om de vluchtelingen omdat ze in de 16e eeuw bezet waren door de moslims. Daarnaast vinden ze het Westen naïef en hebben ze de middelen er niet voor om de grote groepen vluchtelingen op te vangen. Joris beaamt dit en zegt: “Als u dit had gezegd op dat plein in Hongarije was u in het journaal gekomen.”

Joris van Poppel hongarije

Beeldvorming in het journaal

Dit is dan ook iets wat veel terug komt in zijn lezing: de nuance in de verhalen aanbrengen. Het is vaak niet zwart of wit, want er zitten vele kanten aan de vluchtelingencrisis.  Beeldvorming is iets wat hierbij belangrijk is. “De journalisten beslissen welke beelden ze laten zien en daardoor krijgen de mensen thuis een beeld van de situatie. Het is daarom ook erg belangrijk om daar als journalist goed over na te denken”. Als voorbeeld laat hij een filmpje van een Belgische fotograaf zien die aantoont hoe je de terreurdreiging in Brussel dramatischer in beeld kan brengen dan dat het eigenlijk is.

Brussel

Aan het einde van de avond zijn we een boel wijzer over hoe het is om als journalist de vluchtelingencrisis te verslaan. Een van de bezoekers verwoordt het op de juiste manier: “Je snapt wel dat we nu met hele andere ogen naar het journaal kijken.” Joris lacht en zegt: “Dat is juist mijn bedoeling.”

De Week van de Vluchtelingen in Goirle duurt nog tot en met zaterdag 23 januari 2016.  Het overzicht van alle activiteiten kun je hier vinden. In de Bibliotheek zijn boeken en achtergrondinformatie beschikbaar over dit thema. Bekijk zeker ook de gefilmde portretten van vluchtelingen en de beeldverslagen van projecten die studenten van de Avans Hogeschool samen met vluchtelingen ondernemen. Kijk hier voor het complete activiteitenoverzicht.

Tekst: Michelle Vleugels

De reportage van Michelle over de Week van de Vluchtelingen bestaat uit 2 delen. Lees hier deel 1.