Nieuws - E-book of niet?


Afgelopen weken was ik op vakantie in Spanje. Omdat wij vlogen, was ik gebonden aan een maximaal aantal kilo bagage. Nu wegen zomerkleren gelukkig niet zo veel en waren lange broeken en mouwen overbodig, dus was er in mijn koffertje nog plaats voor een aantal leesboeken. Nu telt een gemiddeld boek al snel 300 bladzijden en weegt ca 400 tot 500 gram. Een rekensom gaf mij de uitkomst dat ik  in het totaal 3 boeken mee kon nemen.

Natuurlijk had ik ook voor één e-reader kunnen kiezen (ca. 200 gram) of boeken op mijn tablet, die toch al in mijn koffer zat, kunnen lezen. Dan had ik niet hoeven wegen, rekenen en had ik mijn keuze niet tot 3 leestitels hoeven beperken. Alleen… dan had ik ook niet de beleving gehad van een fysiek boek. En dat vind ik nu zo fijn van vakantie: BELEVEN, VOELEN, RUIKEN… alle zintuigen prikkelen. Een momentje voor mezelf met mijn boek, onder een parasolletje, pagina voor pagina door mijn handen laten glijden. Het boek eigen maken en vakantieherinneringen geven door zwemwater- en zandsporen, vette vingerafdrukken van de zonnebrand en ezelsoren omdat de rest van de familie je af en toe dat rustmoment niet gunt.

Toch sta ik niet afwijzend tegenover digitaal lezen. Daags na mijn vakantie zat ik in de trein naar Amsterdam en benutte mijn reistijd met het doornemen van een studieboek. Een boek dat ik niet echt lees voor mijn beleving, wel een boek dat ik lees om kennis op te doen. Naast een behoorlijk zware laptop, sjouwde ik niet alleen dit boek van ruim 1 kilo mee…. ook had ik nog een etui en een blocnote bij me voor het maken van aantekeningen. Dit had natuurlijk allemaal opgevangen kunnen worden door één simpel apparaat. En hoewel de e-reader wat beperkt is in het aanbieden van het leesmateriaal, biedt de tablet daarentegen tal van mogelijkheden op dit gebied (doorlinken, beeld- en filmmateriaal, audio, games). Kansen voor uitgevers dus.

Voor mij hangt wel of niet e-readen dus sterk af in welke hoedanigheid ik lees en welk gevoel ik daarbij heb. De techniek staat in ieder geval niet stil. Ik ben er dan ook van overtuigd dat e-readers en tablets steeds meer de beleving van een fysiek boek gaan benaderen met daarbij de extra mogelijkheden die alleen een digitale omgeving kan bieden. Er komt een vakantie dat ik ruimte heb om één of twee paar extra schoenen mee te nemen in mijn koffer… Poe moet ik daarin weer keuzes maken!

Chantal van der Nat
September 2015


Laat u door Bibliotheek Midden-Brabant informeren over het gebruik van e-readers, tablets en het aanbod e-books. Op verschillende locaties worden inloopspreekuren voor het downloaden van e-books gehouden. Meer informatie op http://www.bibliotheekmb.nl/.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)