Nieuws - Een kast vol boeken met een grijze kaft


Als mijn omgeving een boekenkast zou zijn, dan heb ik daar veel boeken staan die allemaal dezelfde kleur kaft hebben, laten we zeggen grijs. Grijze boeken met verhalen volgens een zelfde narratief. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de mensen die ik spreek in mijn dagelijks leven. Zelden praat ik met mensen om te ontdekken: wow, die persoon leeft écht in een hele andere wereld. Ik zit toch wel een beetje in een eigen bubbel, vrees ik. Precies daarom sprak de uitnodiging om als reporter aan te schuiven bij een dialoogtafel me meteen aan.

De ‘Dieren Dialoog’ waarbij ik aanschoof vond plaats op de campus van Tilburg University, tijdens Night University. Dit festival viel dit jaar op dierendag, dus het thema was – hoe kan het anders – dieren. De ‘Dieren Dialoog’ was één van de festivalonderdelen, mede georganiseerd door de Bibliotheek Midden-Brabant. Er was een dialoogtafel in het Nederlands en een in het Engels, voor alle buitenlandse studenten.

De halve wereld aan de dialoogtafel

Ik schoof aan aan de Engelstalige tafel. Als we er een wereldkaart bij pakken dan gaan we voor de eerste twee deelnemers naar Turkije. Prik er maar een punaise in. Voor de derde student gaan we naar China. De vierde, tot slot, een jonge vrouw uit Australië die verbleef in Maleisië. Door deze internationale samenstelling kwamen we via onze eigen ervaringen al snel bij hoe cultuur en religie ons beeld van en omgang met dieren beïnvloeden.

Want waarom houden moslims vast aan rituele slachten als de Koran zegt dat je de meest humane slachtingsmethode moet kiezen? Waarom vinden we bepaalde dieren leuk en anderen niet? Welke dieren eten we en waarom hebben we daar steeds meer moeite mee? Lang werd het eten van vlees gepropageerd als gezond, van Australië tot aan Nederland. Het verdwijnen van dat idee is een mondiaal verschijnsel, althans op plaatsen waar mensen de luxe van een keuze hebben.

Het verschil tussen Turkije en China

Wat ook duidelijk werd aan tafel: het grote verschil tussen mensen zit door globalisering niet meer op horizontaal niveau (die tussen nationaliteiten) maar op verticaal niveau, namelijk die tussen sociale klassen. Van Nederland tot aan China, van Australië tot aan Turkije, we zijn bewust van de ontwrichtende werking van onze vleesconsumptie op het milieu, van hoe de relatie tussen mens en dier alleen maar het belang dient van de mens. Maar binnen de grenzen van ieder land zijn de verschillen veel groter, ontdekten we.

Een boek met gele kaft

Hoewel ik die avond niet spreek met mensen die totaal anders in het leven staan, ben ik niet teleurgesteld. Integendeel. Hoe vaak spreek je nog met vreemden over onderwerpen die het alledaagse overstijgen? Daar waar het wél kan, in de trein bijvoorbeeld, kijken we liever naar onze telefoon. We vinden het bijna eng lijkt het wel. En dat is zo jammer.

Op het terrein van Tilburg University is het druk. Er knallen oerwoudgeluiden uit een speaker. De twee Turkse studenten passeren mij op weg naar buiten, de Tilburgse jungle in. Ze knikken en ik glimlach terug. Ik passeer een hamburgerkar van Broodje Jantje en loop naar mijn fiets. Ik denk aan mijn boekenkast vol grijze boeken. Vandaag heb ik er een boek met gele kaft bijgezet.  

Tekst en foto: reporter Nathalie van Zundert

De ‘Dieren Dialoog’ werd georganiseerd door Tilburg in Dialoog en Human Library Tilburg (een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant, Tilburg University en de studieverenigingen Animo en Complex). Wil je zelf ook de kracht van de dialoog ervaren? Twee keer per jaar is er in Tilburg een Human Library (meer info) – de volgende editie is 25 januari 2019 in  de nieuwe Bibliotheek LocHal!

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)