Nieuws - De Kracht van Code


code coderdojo

We hebben het ook weleens geprobeerd met citroensap, maar dat was nogal een gedoe. Het kostte een hoop tijd om je boodschap goed op papier te krijgen en daarna moest de ontvanger van je brief nog met een strijkijzer in de weer om je tekst zichtbaar te krijgen. Nee, dat geheimschrift schrijven met citroensap was zo makkelijk nog niet.

Een stuk eenvoudig was het wanneer we zelfbedachte codes gebruikten. Om de zoveel tijd hadden we een lijstje waarop stond welk cijfer welke letter voorstelde: A = 26 bijvoorbeeld, en R= 9. Volgens die lijstjes schreven mijn vriendinnen en ik elkaar geheimen die we graag voor onze ouders verborgen hielden. In ontelbaar veel cijfercombinaties vertelden we elkaar op wie we verliefd waren, maar hielden we het tegelijkertijd voor de buitenwereld strikt geheim.

De code van nu

Met het grootste gemak leerden we onszelf toen codes aan. Maar wanneer nu iemand in mijn omgeving over coderen begint schrik ik een beetje. Ik heb namelijk de ballen verstand van programmeren en ben een absolute nitwit op dit gebied. Tegelijkertijd voel ik hoe belangrijk het is en ben ik nieuwsgierig welke wereld erachter schuilgaat. En als ik vroeger kon ‘coderen’ als de beste, hoe moeilijk kan het nu dan zijn?

Blij ben ik met initiatieven als CoderDojo, waar kinderen en jongeren leren programmeren en coderen. Maar jaloers ben ik ook: wanneer kan ik, met mijn 30 jaar, weer eens ongedwongen spelen met codetaal? Wanneer en waar vind ik de gelegenheid om mijn onkunde achter me te laten en met codes aan de slag te gaan? Misschien heb ik naast een mogelijkheid ook, net als vroeger, een sterke motivatie nodig. Een groot geheim misschien. Iets dat ik heel graag wil delen, maar lang niet met iedereen.

Doe jij mee?

Bij een CoderDojo kunnen kinderen en jongeren in de leeftijd van 7 tot 17 jaar spelenderwijs leren coderen. In Midden-Brabant worden de CoderDojo’s georganiseerd door Code Brabant, een initiatief van Tilburg University en de Bibliotheek Midden-Brabant. De eerste editie was op 28 september bij Tilburg University, de tweede is op 15 oktober in de Bibliotheken Tilburg Centrum, Waalwijk en Goirle. Tip: ben je ouder dan 17 jaar, maar heb je kinderen die jonger zijn? Neem ze gewoon mee, zo speel en leer je samen wat! Of meld je aan als vrijwilliger om de volgende dojo’s te begeleiden!

Tekst: Karien Verhappen

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)