Nieuws - De Cultuurnacht: talent in ontwikkeling in de Kennismakerij

De Cultuurnacht is alweer vijf jaar het hoogtepunt van de Tilburgse culturele agenda, en ook dit jaar was het weer raak.  Het vond deze keer plaats onder de naam TilburgVoorCultuurNACHT, georganiseerd door de stichting L’Avventura. Theater, muziek, kunst, en alle andere vormen van cultuur waren op 33 punten in de hele stad te vinden. Waar het evenement vorige jaren voornamelijk plaatsvond in de binnenstad, heeft het zich dit jaar naar de Spoorzone uitgebreid. Natuurlijk kon ook de Bibliotheek Nieuwe Stijl zich niet aan dit festijn onttrekken: in de Kennismakerij werd in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant een mooi programma aangeboden.

cultuurnacht - lekker normaal (klein)Het aanbod van de Cultuurnacht is erg divers: in de Kennismakerij is er muziek en cabaret in een intieme sfeer, een paar meter verderop in de Hall of Fame is er hiphop en poëzie in een zaal met flitsende discolichten. En daar houdt het nog niet bij op: in de binnenstad is er onder andere acrobatiek, dans, film en filosofie. Voor ieder wat wils dus. Dat wordt ook in het publiek gereflecteerd: jong en oud, gezinnen, groepen vrienden – cultuur kent geen grenzen, zo blijkt ook deze avond wel weer.

De Kennismakerij bood onder andere een podium voor de ontwikkeling van jong talent. Zo presenteerde het jonge cabaretduo Lekker Normaal de avond. Dit cabaretduo bestaat uit Sam de Zwart en Tommy Sonneveld, twee jonge comedians die elkaar gevonden hebben tijdens een schoolopdracht en inmiddels druk aan de weg timmeren. Naast de presentatie laten ze ook een klein stukje uit hun voorstelling ‘Sterker dan de maan’ zien. ‘Te kort’, is de reactie van het publiek op de vraag wat ze van de voorstelling vonden. Het optreden van de jongens was met twintig minuten inderdaad aan de korte kant, maar smaakt zeker naar meer.

Een ander opvallend nieuw talent is Sophia Karma, bestaande uit de zangeres Bente Sophia Aertssen onder begeleiding van toetsenist Peter Pennartz. De trompettist en bassist die hen normaal gesproken aanvullen waren deze avond helaas afwezig, maar de kwaliteit had er zekecultuurnacht 3 - sophia karma (klein)r niet onder te lijden. Sophia Karma won begin dit jaar met het eigen nummer ‘This Girl’ de muziekwedstrijd Alle 015 Goed. Ook vanavond komt het winnende liedje langs, evenals een aantal bijzondere covers van bekende popnummers, die in een net wat ander jasje worden gestoken. Het geheel van de jazzy piano met de gevoelige stem van zangeres Bente krijgt het publiek muisstil, en maakt nieuwsgierig naar het geluid dat de volledige samenstelling inclusief trompettist en bassist voortbrengt.

Het zestienkoppige koor Des Unique, een van de koren die deze nacht in de Spoorzone te horen waren, mocht de avond in de Kennismakerij zowel openen als afsluiten. Begeleid door piano zingen zij prachtige meerstemmige arrangementen van bekende en minder bekende nummers. De dames vormen een team dat volledig op elkaar is ingespeeld en elkaar aanvoelt als geen ander, maar toch wordt het geen uniform geheel. Het koor doet haar naam eer aan: iedere zangeres springt eruit en heeft iets unieks, waardoor het interessant blijft om naar te kijken en te luisteren. Het is dan ook niet vreemd dat ze twee keer op het podium staan!

Kortom, de eerste keer Cultuurnacht in de Kennismakerij was een groot succes, en hopelijk mag de Bibliotheek Midden-Brabant ook volgend jaar weer een steentje bijdragen aan de leukste culturele avond in Tilburg!cultuurnacht 4 - des unique (klein)