Nieuws - De Chocoladefabriek


Henriëtte de Kok ging voor collegiale uitwisseling op bezoek bij Nan van Schendel, directeur van de Bibliotheek Gouda. Hoe ziet zij de Bibliotheek in de toekomst?

Door: Henriëtte de Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant.

In Gouda staat de Chocoladefabriek. Voor mensen zoals ik, die dol zijn op chocolade, moet dit een heerlijke plek zijn. Zoiets als vroeger als ik in Den Bosch langs de Gruijterfabriek liep en die heerlijke cacaolucht rook.

Waterwolf

Het is een aantrekkelijke plek, maar het heeft inmiddels niets meer met chocolade te maken. Een plek die gevoed werd binnen het samenwerkingsverband Waterwolf in Gouda van bibliotheekStreekarchief Midden-Holland en de Haagse Hogeschool. Een samenwerking die doelbewust op zoek was naar nieuwe visies en nieuwe vormen voor culturele instellingen in relatie tot de samenleving. Deze zoektocht vond plaats op basis van de Waterwolf-methode. Wie daar meer over wil weten, kan terecht in de Kennismakerij in de Spoorzone waar het boek ‘Het echte werk; van Waterwolf naar FC De Omslag’ beschikbaar is.

De werkplaats past bij de Bibliotheek van de Toekomst

Dit project eindigde met de opening van de Chocoladefabriek in 2014. Bibliotheek, Streekarchief, de drukkerswerkplaats en een horecavoorziening onder één dak. Ik kan proberen met woorden te beschrijven wat je daar beleeft, maar in beelden gaat dat veel beter.

Een nieuwe plek en een ander gebouw

Samen met de directeur van de Bibliotheek Gouda, Nan van Schendel, heb ik onlangs een workshop verzorgd op een bibliotheekcongres. Eerder had ik een bezoek gebracht aan de Chocoladefabriek en was ik onder de indruk van de mogelijkheden, de roering en het gebruik: sinds de opening 20% meer bezoekers! Voorheen was de Bibliotheek in het oude weeshuis gevestigd, midden in het centrum. De vraag die me bezighield was: ‘Waarom een nieuwe plek? Is dat een voorwaarde voor het creëren van een werkplaatsbibliotheek?’ Nan van Schendel gaf aan dat de ‘oude’ Bibliotheek technisch en functioneel niet de mogelijkheden had om het werkplaatsmodel te realiseren. Ook een stand-alone Bibliotheek is niet toekomstproof, samenwerken is de uitdaging. Dit eist nieuwe werkvormen, ander beheer, gezamenlijke programmering en communicatie en, last but not least, andere ruimtelijke faciliteiten.

In 2020 is er een ander soort bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio. Bezoeken aan andere Bibliotheken in Nederland zijn een voorbeeld van hoe deze werkplaats nu al vorm krijgt.

The following two tabs change content below.