Nieuws - De Barbabieb als stip op de horizon

Een imposant industrieel gebouw was op woensdag 1 juli het decor voor een bevlogen gesprek over de toekomst van de bibliotheek: de LocHal in de Tilburgse Spoorzone. Een betere plek was niet denkbaar, want juist deze glazen kathedraal moet op korte termijn de nieuwe plek worden voor de centrale bibliotheek van Tilburg. Nog geen tien jaar geleden sleutelden in deze LocHal stoere mannen van den Atteljee aan ingewikkelde treinmotoren. Een decennium later probeerden zo’n 120 aanwezigen om een niet minder gecompliceerde puzzel te leggen: hoe zorgen we dat de bibliotheek van de toekomst voldoende vermogen ontwikkelt om van publiek belang te blijven?

Terugblik Symposium Kennis = Kracht
Brabanders doen steeds meer zelf. Al dan niet aangemoedigd door de overheid nemen ze met tal van lokale initiatieven het heft in eigen handen. Ze verzamelen zelf de noodzakelijke kennis en informatie om deze initiatieven mogelijk te maken. Sociale media en nieuwe informatie- en communicatietechnologie is hierin faciliterend, maar kan ook drempels opwerpen.

In de LocHal in de Tilburgse Spoorzone (dé toekomstige locatie van de Bibliotheek Midden-Brabant) gingen woensdag 1 juli zo’n 150 deelnemers met elkaar in gesprek over de toekomst van de bibliotheek én de bibliotheek van de toekomst. De middag werd begeleid door Rodney Weterings, partner bij FRAEY.
Na een inleiding door Joks Janssen (directeur BrabantKennis) en een speciaal welkom aan Henriëtte de Kok, scheidend bestuursvoorzitter Bibliotheek Midden-Brabant, volgden prikkelende bijdragen van:
* Richard van Hooijdonk, trendwatcher ICT, technologie en nieuwe media
* Jos van der Lans, cultuurpsycholoog en journalist/publicist burgerkracht

Vervolgens presenteerden drie vernieuwende vormen van de bibliotheek zich in korte pitches:
* Joke van der Zwaard over Leeszaal Rotterdam West
* Nan van Schendel over de Chocoladefabriek in Gouda
* Hans Derks over de Bibliotheek op School in Den Bosch

Een echte sign painter schreef en tekende tijdens de discussie met de zaal mee. Deze ‘bouwstenen’ van de discussie werden overhandigd aan Marcelle Hendrickx (wethouder gemeente Tilburg) en Henk Snier (directeur Cubiss).

Het symposium werd afgesloten met een ‘Nicodijkshoorntje’ door Esther Porcelijn: ‘Toekomst van de Bibliotheek en van de Brabanders.’

Meer ontdekken?! Dat kan: bekijk de video, lees de terugblik én discussieer verder in de KennisCloud.