Nieuws - Column: vrijheid van geen-meningsuiting


geen-meningsuiting Nederland Leest

In 1996 heeft het op één gestaan in de top 40: ‘15 miljoen mensen’, het nummer van Fluitsma & van Tijn. Regelmatig, zeker wanneer ik de krant of artikelen op internet lees, denk ik terug aan dit lied. Vooral aan de passage waarin het duo het over ‘het land van duizend meningen’ heeft.

Inmiddels is het aantal inwoners van Nederland gegroeid naar 16,8 miljoen. En als mijn vermoeden klopt, dan is het aantal meningen minstens even hard gestegen. Op nieuwssites, televisie, familiedagen en verjaardagsfeesten vindt eigenlijk iedereen overal wel wat van. Zelfs als iemand geen flauw benul van het onderwerp heeft.

 “Ik weet het eigenlijk niet zo goed”

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen meningen. En al zeker niet tegen democratie (al begrijp ik de uitspraak ‘Democratie is de minst slechte staatsvorm’ van Churchill wel). Maar in die democratie heb ik zelf soms de behoefte aan de vrijheid om even geen mening te hebben. En aan een reactie die niet vragend of teleurgesteld is, maar die van opluchting getuigt. Omdat de ander nu ook durft te zeggen: ‘Ik weet het eigenlijk ook niet zo goed’.

Geen mening hebben wijst niet altijd op onwetendheid, integendeel zelfs. Vaker gaat het over twijfel. En weet je wat Descartes zei? ‘Twijfel, dat is het begin van alle wijsheid.’


Van 1 tot en met 30 november 2016 vindt de campagne Nederland Leest plaats. Dit jaar staat het thema ‘Democratie’ centraal. Het programma van Bibliotheek Midden-Brabant vind je hier. Meer informatie over Nederland Leest vind je hier. Een kleine, ironische waarschuwing: bij die laatste website wordt je meteen om je mening gevraagd.

Tekst: Karien Verhappen (www.taalbewerker.nl)

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)