Nieuws - Column: voorlezen maakt gelukkig


Voorlezen

We hebben het op deze website al wel eens vaker over voorlezen gehad. Hoe kan dat ook anders, voorlezen is nu eenmaal zo belangrijk. Niet alleen voor de taalontwikkeling, maar ook voor de fantasie van kinderen. Bovendien is het gewoon hartstikke leuk!

Sommige van de fijnste herinneringen aan mijn kindertijd zijn de keren dat ik werd voorgelezen. Met mijn opa las ik samen strips over het beertje Pol. Ik vergaapte me aan de prachtige schubben van De mooiste vis van de zee en de eetlust van Rupsje Nooitgenoeg. En het enorme Jip en Janneke-boek werd bij mij thuis ook regelmatig uit de kast gepakt.

Nog één verhaaltje dan?

De verhaaltjes van Nijntje had ik al zo vaak gehoord dat ik ze precies uit mijn hoofd kende. Ik ‘las voor’ aan mijn kleine broertje door het verhaal uit mijn hoofd na te vertellen en op precies de juiste momenten de pagina’s om te slaan. Nu lees ik voor tijdens het oppassen. Gezellig samen op de bank of op bed, een boek met mooie plaatjes, en dan zo lezen dat er aan je lippen gehangen wordt. En na afloop natuurlijk nog één verhaaltje!

Voorleesuurtjes

Ik weet zeker dat het voorlezen door ouders, opa’s en oma’s, de oppas en de juffen en meesters op school al veel kinderen tot echte boekenwurmen heeft gemaakt. Ik wil dan ook iedereen aanraden om lekker vaak voor te lezen. Bij je kinderen, je neefjes of nichtjes, of de kinderen van de buren. Of neem ze mee naar een van de voorleesuurtjes bij de bieb in je buurt. Daar worden niet alleen de kinderen gelukkig van, maar jij zelf ook!

Door: Lotte Savelsberg

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)