Nieuws - Column: To the Ladies


Gedichten heb ik altijd moeilijk gevonden om te begrijpen. Ik houd van het lezen van lange romans, waarbij je ogen heen en weer sjezen over de pagina’s en je zo snel mogelijk door blijft bladeren. Dit is het tegenovergestelde van gedichten. Voor gedichten moet je de tijd nemen, heb ik altijd geleerd. Die enkele zinnen moet je opnieuw en opnieuw lezen, totdat er nieuwe inzichten in je opkomen en je plotseling dingen achter de woorden ziet, die je nooit in één keer gevonden zou kunnen hebben. Ik heb vaak genoeg een dichtbundel opengeslagen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het in alle gevallen vrij snel heb opgegeven. Ik heb het echt geprobeerd: in verschillende talen, in verschillende lengtes, uit verschillende periodes, maar het wilde niet baten.

Ik had me er dus al bij neergelegd dat gedichten niet aan mij besteed waren, totdat een vriend van mij vertelde dat ik het verkeerd aanpakte. “Gedichten moet je horen,” zei hij tegen mij. Ik besloot het dus toch nog een keer te proberen, en ging op Spotify op zoek naar voordrachten van gedichten. Hier ging er een wereld voor me open. Al snel stuitte ik op de afspeellijst vol met gedichten van de beste vrouwelijke dichters uit de 20e en 21e eeuw. Ik had niet door dat ik tot dan toe bij poëzie eigenlijk alleen aan de grote mannelijke dichters had gedacht: Keats, Vondel, Edgar Allan Poe. Ik had nooit geleerd over Sylvia Plath of Gwendolyn Brooks, maar de opnames van deze vrouwen die hun eigen gedichten voordroegen, raakten me meer dan alle gedichten die ik had geprobeerd te lezen ooit gedaan hadden.

Ik wil dus graag het volgende advies geven aan iedereen die gedichten saai of moeilijk vindt: ga eens op zoek naar een dichter die dicht bij jou en je levenservaring staat, en luister naar hoe deze dichter zijn of haar eigen gedichten voordraagt. Misschien heb je gewoon de juiste dichter nog niet gevonden!

Tekst: Lotte Savelsberg

Neem meteen de proef op de som! Kom morgenmiddag in de Kennismakerij luisteren naar de gedichten van tien talentvolle vrouwelijke dichters. Zangeres Marleen Achten en gitarist/componist John Nuyten nemen je mee op een muzikale en literaire reis langs het werk van o.a. Charlotte Bronte, Delmira Augustini en Rosemonde Gèrard in een gratis try out van hun voorstelling To the ladies.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)