Nieuws - Column: Technologische trendsetters


Op dit moment ben ik deze column aan het schrijven op mijn laptop, terwijl ik tegelijkertijd op mijn smartphone muziek aan het luisteren ben en af en toe appjes beantwoord. Dat ik dit allemaal tegelijk kan doen terwijl ik in de trein naar huis zit, zal niemand raar vinden. Hoe vanzelfsprekend deze dingen nu misschien mogen zijn, toch is het niet zo heel erg lang geleden dat deze technologieën hun intrede deden.

Ik weet nog dat ik als kind een walkman had waarmee ik cassettebandjes luisterde, en ik kan me zelfs nog herinneren hoe een echte floppydisk eruit zag. Mijn eerste mobieltje was een uitklaptelefoontje, waar je alleen mee kon bellen, sms’en en Tetris op kon spelen: van internetconnectie was geen sprake. Nu kan ik me haast niet meer voorstellen dat ik niet even het weer of de bustijden kan checken voor ik de deur uitga. Technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw gaan nu eenmaal enorm snel en vaak kun je je een paar jaar later niet meer voorstellen hoe je het ooit zonder deed. Voor kinderen lijkt die gewenning nog veel sneller te gaan dan bij volwassenen. Hoewel ik een tablet nog steeds een beetje een gek ding vind (maak gewoon een keuze, smartphone of laptop), is het voor veel kinderen vanzelfsprekend dat ze op zo’n ding altijd de laatste avonturen van hun tekenfilmhelden kunnen volgen of een online spelletje kunnen spelen.

Voor ouders is het misschien wat onwennig dat je kinderen een technologie compleet omarmen, terwijl jij die nog gek en onbegrijpelijk vindt. Toch wil ik jullie bij deze geruststellen: denk eens terug aan de tijd waar je zelf in bent opgegroeid. Wat voor technologische ontwikkelingen hebben zich toen allemaal voorgedaan? Misschien was je als kind gefascineerd door de eerste pc’s, waren jullie thuis een van de eersten met internet, of wilde je een mobiele telefoon met zo’n uitschuifbare antenne? Jouw ouders waren misschien ook niet gecharmeerd van al die nieuwe snufjes, maar uiteindelijk heeft dat allemaal prima uitgepakt, toch? Kinderen en jongeren zijn nu eenmaal de echte technologische trendsetters. Natuurlijk wil je op de hoogte blijven van wat je kind allemaal uitvoert online, en je hoeft je kleuter echt geen smartphone te geven, maar je kunt wel samen al die nieuwe ontwikkelingen ontdekken. En wie weet denken jullie dan later met net zoveel nostalgie terug aan de iPad als ik nu aan mijn roze walkman.

Tekst: Lotte Savelsberg

Worstel jij als ouder ook wel eens met hoe je je kind kunt begeleiden bij het gebruik van al die nieuwe media en technologieën? Mediapedagoog Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media geeft tips tijdens de gratis lezing ‘Kinderen opvoeden met media en technologie’ op woensdagavond 8 november in de Bibliotheek Waalwijk.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)