Nieuws - Column: een sprong in het diepe


Iedereen verhuist wel minstens één keer in zijn leven. Of je nu op kamers gaat, verhuist naar een andere stad voor je werk, of gaat samenwonen, verhuizen voelt altijd als een nieuw begin. Nieuwe buren, een nieuwe route naar je werk, een nieuw uitzicht vanuit je raam. Dit zorgt er allemaal voor dat je de wereld vanuit een net wat anders perspectief bekijkt – zelfs als de afstand tussen je oude en je nieuwe huis helemaal niet zo heel groot is.

Ik ben zelf in mijn leven inmiddels vier keer verhuisd, en iedere verhuizing heeft zo zijn impact gehad. Maar ondanks alle veranderingen, waren er steeds ook een factoren die stabiel bleven. Waarheen je binnen Nederland ook verhuist, iedereen spreekt je taal, je kunt je boodschappen doen bij de supermarktketens die je gewend bent en je kunt naar dezelfde televisieprogramma’s kijken. Hierdoor voel je je waarschijnlijk toch snel thuis, waar je ook bent in Nederland.

Ik vraag me dan ook wel eens af hoe het is om je geboorteland te verlaten en naar een compleet nieuw land te verhuizen. Een land waar de mensen om je heen niet eens dezelfde taal lezen of dezelfde eetgewoontes hebben. Ik kan me zo voorstellen dat het eenzaam kan zijn, als je niet zomaar even in de auto kan stappen om je vrienden en familie op te zoeken.

Ik heb dan ook groot respect voor de vele mensen die ondanks alle hindernissen toch de sprong in het diepe durven te maken.  Als deze migranten uiteindelijk nieuwe contacten leggen en vrienden maken in hun nieuwe thuisland, zal dat niet alleen voor henzelf een verandering zijn van hun perspectief op de wereld. Door migranten te leren kennen die voor jou compleet onbekende gewoontes en ervaringen hebben, zal je niet alleen het oorspronkelijke thuisland van deze migranten door een hele andere bril zien, maar zal je hopelijk ook met een heel nieuw perspectief naar je eigen cultuur kunnen kijken.

Tekst: reporter Lotte Savelsberg

In de Bibliotheek Tilburg Centrum (Koningsplein) is van 4 tot en met 25 april de tentoonstelling Achter de schermen van migratiemanagement te zien, vol persoonlijke verhalen van migranten en medewerkers van de Internationale Organisatie voor Migratie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)