Nieuws - Column: sollicitatiestress


Sollicitatiestress Levende sollicitatiegids

Solliciteren is niemands hobby. Toch ontkomen we er niet aan. De tijd dat bedrijven je kwamen vragen om alsjeblieft voor hen te komen werken, ligt helaas al een hele tijd achter ons. Als je werk wil vinden, zal je je moeten begeven in een zee van CV’s, motivatiebrieven en sollicitatiegesprekken. Hoewel ik regelmatig sollicitatiegesprekken heb gehad voor bijbanen en vakantiewerk, heb ik als student nog nooit hoeven solliciteren voor een ‘grote-mensen-baan’. Over een paar maanden ben ik echter klaar met mijn studie en zal ik me er toch ook aan moeten wagen.

Zenuwslopend

Nu vind ik sollicitaties altijd behoorlijk zenuwslopend. Zelfs al gaat het om een functie voor een paar maanden of een paar uurtjes in de week. Als je eindelijk een vacature hebt gevonden waarvoor je voldoet aan de eisen, dan moet je CV goed aansluiten. En je moet een goede brief kunnen schrijven, waarin je goed uit de verf komt zonder al te arrogant over te komen. Is dat allemaal gelukt en word je uitgenodigd op gesprek, dan begint het meest spannende gedeelte van het hele proces. Wat trek je aan, heb je genoeg voorkennis over het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert? En de hamvraag: wat moet je doen als de recruiter je vraagt wat je slechte punten zijn (en nee, ‘ik ben te perfectionistisch’ is geen goed antwoord).

Niet leuker, wel makkelijker

Al met al is het een heel gedoe en is het vaak moeilijk om te bedenken waar je in vredesnaam moet beginnen. Hier zal ik de Belastingdienst maar even aanhalen: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Ook al moe je dat sollicitatiegesprek uiteindelijk in je eentje doen, er is niks mis mee om samen te werken in je voorbereiding naar het gesprek toe. Zo laat ik bijvoorbeeld altijd mijn CV en sollicitatiebrief lezen door vrienden of familie. En misschien kun je om tips te vragen aan kennissen die zelf ooit mensen aangenomen hebben.

Ook ik zal dus over een paar maanden met lichte angst het sollicitatieproces ingaan. En daarom wil ik mijn (toekomstige) mede-werkzoekenden graag wat moed inspreken. Uiteindelijk gaat het dit allemaal waard zijn wanneer we een leuke baan hebben gevonden waarvoor we met plezier iedere ochtend ons bed uitkomen.

Tekst: Lotte Savelsberg

Ben jij op zoek naar werk? En kun je wel wat tips en advies gebruiken? Wil je oefenen? Dan is de Videotraining: De Levende Sollicitatiegids wel iets voor jou. Deze gratis training geeft je echt een voorsprong op de rest! Maandag 26 januari start de training in de Bibliotheek ‘t Sant (Beneluxlaan 74, Tilburg).

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)