Nieuws - Column: Shakespeare in een nieuw jasje

Ik kan me de eerste keer dat ik in aanraking kwam met Shakespeare nog goed herinneren. Dat was in een muf klaslokaal waar ik en mijn andere verveelde klasgenoten regel voor regel de tekst van Macbeth doornamen. Ook al legde onze leraar geduldig uit wat er nu precies gaande was, het sprak niet echt tot de verbeelding. Het is dan ook niet zo vreemd dat ik voor een lange periode na die lessen niet heel veel dichter bij het werk van Shakespeare kwam dan de film Shakespeare in Love (voor degenen die er niet mee bekend zijn; het is een enorm leuke film, maar The Lion King heeft nog meer met Shakespeare’s werk te maken). Het was pas de tweede keer dat ik mij aan Shakespeare waagde toen ik er verliefd op werd. Ik moest met mijn klas naar een uitvoering van De Storm door ISH Dance Collective. Toen onze docent vertelde dat het een voorstelling gebaseerd op Shakespeare was, bereidde ik me voor op een lange, saaie avond vol met teksten die ik niet kon begrijpen.

Wat ik te zien kreeg was echter verre van saai. Shakespeare was in een modern jasje gestoken; er werd gebreakdancet en gebeatboxt en de tovenaar Prospero gleed in rolschaatsen over het podium. Sommige mensen zullen dat misschien zien als onnodig, of zelfs als een soort heiligschennis, maar voor mij als veertienjarige was het een openbaring. Door de moderne taal, dans en kleding kwam ik erachter dat Shakespeare eigenlijk helemaal niet zo stoffig is. De thema’s vrijheid, macht en controle die in De Storm beschreven worden, zijn nu nog net zo relevant als in de zeventiende eeuw. Dat ik me nog steeds kon inleven in personages die vierhonderd jaar geleden bedacht zijn, zegt veel over hoe goed Shakespeare zijn werk deed. Onder een vernis van ouderwets taalgebruik en onbekende verwijzingen, zitten geweldige verhalen die nog steeds spannend, grappig of verdrietig zijn. Zoals alle goede verhalen, kunnen de toneelstukken van Shakespeare ons een nieuwe blik geven op de wereld en mensen om ons heen. En als je dat nou niet alleen uit de teksten kunt lezen (best te begrijpen), dan raad ik je aan om gewoon eens een keer een hiphop-bewerking bekijken.

Tekst: Lotte Savelsberg

Ervaar zelf dat het werk van Shakespeare nog niets aan kracht heeft ingeboet. Kom op woensdag 20 december naar het Theatercollege in Theaters Tilburg, dat gegeven wordt in aanloop naar de première van King Lear op 6 januari. Tijdens dit college gaat regisseur Simon de Vis in gesprek met professors Jo en Laurens De Vos, die vorig jaar het boek ‘Shakespeare, auteur voor alle seizoenen‘ uitbrachten.