Nieuws - Column: oost west, thuis best?


Ik ben geboren in 1994. De Koude Oorlog heb ik dus nooit meegemaakt. Wat ik weet over de tweedeling van Europa heb ik dus voornamelijk uit geschiedenisboeken, van televisie, en van horen zeggen. Al die informatie is natuurlijk uit de tweede hand, waardoor ik de scheiding tussen Oost en West dan ook niet echt met de realiteit associeer. In plaats daarvan zie ik het beeld voor me dat in spionnenfilms voorkomt, waarin de hoofdrol is weggelegd voor een kettingrokende geheim agent in een leren jas, en waar het beeld gedomineerd wordt door prikkeldraad en graffiti.

Dit soort films worden meestal vanuit Westers perspectief neergezet. Aan de ene zijde staat de liberale democratie, waar ultieme vrijheid heerst, en aan de andere kant staat de strenge communistische totalitaire staat, waar er met ijzeren vuist geregeerd wordt en de regering altijd meeluistert. Maar de werkelijkheid was natuurlijk helemaal niet zo zwart-wit. De klassieke, James Bond-achtige verhalen waarin West goed was en Oost slecht, werkten als een soort propaganda in het Westen. Terwijl op de Oosterse televisie de rollen precies waren omgedraaid, en intussen bestond de werkelijkheid uit vijftig tinten grijs.

Het is dan ook juist interessant om onze vastgeroeste ideeën over Oost en West achterwege te laten, en in plaats daarvan een blik achter het gordijn te werpen. Hoe was het leven in de DDR nu voor de gewone mensen? Was het echt zoals het in de films wordt voorgesteld, of waren sommige aspecten van het leven toch eigenlijk heel anders? Want ook al werden de inwoners van Oost en West misschien van elkaar gescheiden door een muur, uiteindelijk zijn mensen natuurlijk overal hetzelfde…

Tekst: reporter Lotte Savelsberg

Je ook even in het Berlijn van de jaren ’80 wanen? Kom dan 20, 21 of 22 april in de Kennismakerij naar Immer Gerade Aus, een retro-muziektheatervoorstelling over een vriendengroep in DDR en hun dromen, verlangens, Trabantjes en angst voor de geheime dienst. 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)