Nieuws - Column: Ongevraagd Advies…aan alle Tilburgers


tilburgsans

Aan alle Tilburgers,

Wie in Tilburg woont of er is opgegroeid, is ongetwijfeld bekend met het Tilburgs dialect. Je hoort het zaterdagochtend op de markt (de mèrt), ‘s avonds in de kroeg en natuurlijk tijdens carnaval. Die Hollanders mogen hun ‘ABN’ lekker in het Noorden laten: Tilburgers zijn trots op hun eigen taal.

Ook al wordt er wel eens gezegd dat dialecten uitsterven en dat we over tien jaar alleen nog maar een verengelste versie van de Nederlandse taal zullen spreken, aan het Tilburgs is dat niet te merken: dat is nog springlevend. Zo wordt er ieder jaar een Grôot Dikteej gehouden, Ferry van de Zaande is enorm populair en het zorgt altijd voor veel hilariteit wanneer iemand vrienden van buiten Brabant de Tilburgse tongue twister slaojmeejaaimeejjuinmeejèrrupel probeert te laten uitspreken.

Ook al wordt dialect door sommige mensen misschien als dom of lelijk gezien, ik vind het zeker zijn charme hebben: het Tilburgs kent ook prachtige woorden zoals meepesaant (ondertussen, onmiddellijk), ouwehoeren (veel praten) en een persoonlijke favoriet, frêet (trots).

Binnenkort is er nog een nieuwe manier om te genieten van de Tilburgse taal: het Tilburgs krijgt namelijk een eigen lettertype, TilburgsAns. Dit is ontwikkeld door grafisch vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen. Behalve eigen letters, heeft het lettertype ook speciale pictogrammen voor typisch Tilburgse begrippen zoals het draaiend huis, de Westpoint en Peerke Donders. En als je bijvoorbeeld ‘tot ziens’ wil typen, worden de woorden automatisch veranderd in ‘houdoe’. Het lettertype is gratis te downloaden vanaf 10 april.

Mocht je eerst nog wat oefening nodig hebben voor je het aandurft om echt in het Tilburgs te gaan schrijven (als Bekenaar kan ik zeker nog wat hulp gebruiken), dan kun je met dit boek al een heel eind overweg. Als alle Tilburgers dan hun nieuwe lettertype downloaden, kunnen we op die manier de Tilburgse taol levend houden.

Houdoe!

Lotte en Karien

Lotte-Savelsberg-229x300-zwKarien Verhappen zw

 

 

 

 

 

Tekst: Lotte Savelsberg

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)