Nieuws - Column: Ongevraagd Advies…aan alle pubers die Nederlands spijbelen


spijbelen

Aan alle pubers die regelmatig een lesje Nederlands spijbelen,

Voel jij je vaak het lijdend voorwerp wanneer jouw leraar Nederlands een preek houdt over persoonsvormen? Of vind je het een eufemisme wanneer iemand zegt dat Nederlands niet ‘een heel erg leuk vak’ is? Maak dan kennis met de helden Martijn Neggers en Bas Jongenelen. Zij werkten de afgelopen maanden aan een sonnettenkrans van sonnettenkransen. Jawel, een ware sonnettenkransenkrans.

Een wat? Een sonnettenkransenkrans. Een sonnet is een rijmend gedicht van veertien regels. Een sonnettenkrans is een reeks van 14 sonnetten over hetzelfde onderwerp waarvan elk sonnet begint met de slotregel van de voorgaande, en waarvan het laatste sonnet gevormd wordt door de beginregels van de veertien eerdere sonnetten. En een sonnettenkransenkrans is, zo vertellen Martijn en Bas, een aaneenschakeling van 14 sonnettenkransen en daarvoor heb je dus in totaal 196 sonnetten nodig.

Oké, kan het nog ingewikkelder? Jazeker, lees dit artikel over de sonnettenkransenkrans maar eens.

Delen maar
Maar begin zelf simpel, namelijk door dit bericht met jouw docent Nederlands te delen. En door je te laten inspireren door deze dichtbundel en deze beeldsonnetten.

Zouden jullie met de klas ook zo’n soort, maar toch net iets anders, project op kunnen zetten? Dat maakt niet alleen de lessen een stuk leuker, jullie zouden ook nog eens absurd goede concurrenten van Martijn en Bas kunnen worden. En absurd, daar houden de heren wel van.

Groetjes van Lotte en Karien, twee meiden die niet bij Nederlands in slaap vielen (maar wel bij economie)

Tekst: Karien Verhappen (meer informatie over Karien: Taalbewerker).

De sonnettenkransenkrans
De sonnettenkransenkrans
The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)