Nieuws - Column: een nieuw leven


Een nieuw leven gevonden voorwerpen

Ik probeer de laatste tijd steeds groener te leven. Ik eet het liefst vegetarisch, ik douche minder lang en deze winter had ik de verwarming een graadje lager staan. Inmiddels heb ik ook het recyclen ontdekt. En dat betekent niet alleen dat ik braaf mijn glas-, papier-  en plasticafval scheid, maar ik probeer ook zelf thuis aan recycling te doen. Of, zoals hippere mensen dan ik dat noemen, ‘upcycling’. Nu klinkt het misschien alsof je zelf een complete moestuin met composthoop moet aanleggen, je auto op gebruikte frietolie moet laten rijden en zelf wc-papier moet maken van oude kranten, maar zo moeilijk hoeft het helemaal niet te zijn!

Daarom een paar leuke en vooral simpele tips

  • Heb je lege blikken? Week met warm water het papier eraf, verf ze met spraypaint in een leuk kleurtje, en zet er plantjes in!
  • Misschien heb je thuis nog wel oude cd’s liggen, maar ben je inmiddels echt overgestapt op Spotify. Door ze in wol of touw te wikkelen, kun je gebruiken als onderzetters!
  • Staan er een lege glazen potten bij je glasafval, waar bijvoorbeeld pindakaas of augurken in hebben gezeten? Was hem goed af en doe er een waxinelichtje in. Hartstikke sfeervol!

Zo kun je op internet met een keer googelen nog duizenden voorbeelden vinden. Afval bestaat eigenlijk helemaal niet: bijna alles kun je met heel weinig moeite nog een nieuw leven geven. Of je nu gewoon heel praktisch plastic tasjes opnieuw gebruikt of kunst maakt van kapotte lampjes. Alles is mogelijk. Het is slechts een kwestie van kijken.

Tekst: Lotte Savelsberg

Wist je dat veel kunstenaars zich ook laten inspireren door ‘oude spullen’? Zoals gevonden voorwerpen en oude foto’s en tijdschriften. Maar wat gebeurt er met een beeld als je dit in een andere context plaatst? Wat zegt een collectie over verzamelen? Wat bewaren we en wat gooien we weg? Vier in Brabant werkende kunstenaars geven het antwoord in de dubbel-expositie ‘Gevonden voorwerpen’, van 12 maart tot en met 30 april te zien op twee locaties: bij de Bibliotheek Tilburg Centrum en bkkc | brabants kenniscentrum kunst en cultuur.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)