Nieuws - Column: lezen buiten je comfort zone

Ik ben altijd op zoek naar nieuw leesvoer. Maar ik merk dat ik, als ik op zoek ga naar goede boeken om toe te voegen aan mijn to-read-lijstje, vaak in een soort leesbubbel terecht kom. In de bibliotheek of in een boekenwinkel word ik automatisch aangetrokken tot de boeken die veel lijken op wat ik al gelezen heb. Ik blijf hangen bij bepaalde genres en auteurs die mij goed bevallen, en waarvan ik zeker weet dat ik de boeken leuk zou vinden.

Dit levert echter niet altijd de meest originele nieuwe aanwinsten op. Het is dan wel makkelijk om uit te kiezen wat je al kent, of de bestsellerlijsten af te gaan, maar op deze manier zal je heel wat pareltjes missen. Er is een hele wereld van genres en auteurs die je zo links laat liggen, alleen omdat ze niet precies binnen jouw voorkeuren passen. En dat terwijl je op deze manier juist nieuwe favorieten zou kunnen ontdekken!

Tegenwoordig probeer ik dus om wat meer uit mijn bubbel te komen. Ik zoek naar bloggers met een hele andere smaak om te kijken wat zij allemaal lezen, vraag familie en vrienden om hun favoriete boeken, en bekijk de leestips van de medewerkers van de bibliotheek en in boekenwinkels. Op deze manier gaat er een hele nieuwe wereld van boeken voor me open!

Zo ben ik er inmiddels achter gekomen dat ik populair wetenschappelijke boeken toch wel erg interessant vind, ook al moest ik op school niets van scheikunde en natuurkunde hebben. Ook heb ik een nieuwe voorliefde ontdekt voor negentiende-eeuwse horror-romans zoals Frankenstein en Dracula. Dit zijn allemaal boeken waar ik zelf misschien niet meteen aan had gedacht.

Ik wil iedereen dan ook aanraden om eens uit je comfort zone te stappen en een boek te lezen waarvan je denkt dat je er niets aan zal vinden. Misschien gaat er op die manier wel een hele nieuwe wereld voor je open!

Tekst: reporter Lotte Savelsberg

Wil je ook jouw ‘bubbel’ eens doorprikken?
Esther, Leonoor en Tilly uit ons collectieteam geven je wekelijks nieuwe leestips! Je vindt ze iedere dinsdag op Facebook en op onze website.

Of kom 17 april langs voor ‘live’ leestips in de Bibliotheek Tilburg Centrum: Leonoor is daar gestart met een gratis maandelijks inloopuurtje, waarin ze boekentips geeft en met je in gesprek gaat over je eigen leesvoorkeuren.