Nieuws - Column: waar kom ik vandaan?


stamboom waar kom ik vandaan

Door Karien Verhappen

Vroeger, toen ik jong was (ik ben nu 30 en met vroeger bedoel ik zo’n 15 tot 20 jaar geleden), zochten we telefoonnummers op in een telefoonboek. Een prima methode, maar niet altijd zonder uitdagingen. Zo waren er in ons dorp Dongen behoorlijk wat mensen die ‘van Dongen’ heetten. En je moest maar net het adres van iemand weten om het juiste nummer uit het telefoonboek te kunnen vissen.

Voor anderen was het overigens niet zo’n probleem om ons nummer uit het telefoonboek te halen. We waren de enige Verhappens in een dorp met 25.000 inwoners, dus die klus was altijd snel geklaard. Maar het riep bij mij wel de vraag op waarom er zo weinig Verhappens in het dorp woonden. En de vraag naar waar er dan wel meer van ons zouden zijn.

Nooit heb ik serieus naar een antwoord gezocht. Misschien omdat ik het te leuk vond onze ‘minderheid’ te romantiseren. Verhappens komen gewoon overal, dacht ik dan. Die blijven niet op één plek hangen. Of Verhappens komen ergens hier ver vandaan, uit een paradijselijke hoek van het land. Maar ik moet toegeven: onze naam doet niet echt exotisch aan. En ik ben toch wel benieuwd waar ik en mijn familie nu echt vandaan komen.

Stamboom

Gelukkig kan ik het mijn oma allemaal nog vragen, maar om echt diep in onze familiegeschiedenis te graven, zal ik onze stamboom moeten onderzoeken. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat moet je daarvoor doen, waar moet je gaan zoeken? Ik mag dan wel de geschiedenis in willen duiken, ik heb geen zin om het wiel opnieuw uit te vinden. Ik ga dus de komende tijd aan de slag met deze cursus. En ik breng een bezoek aan het Inloopspreekuur Golse Genen in Goirle om meer te weten te komen. Zie ik jou daar?

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)