Nieuws - Column: jong geleerd is oud gedaan


column jong geleerd is oud gedaan

Ik ben al van kleins af aan een echte boekenwurm. Op mijn vrije middagen kon je me tussen de kinderboeken van de bieb in Hilvarenbeek vinden. Hier ging ik plank na plank af en nam iedere week zo veel mogelijk boeken mee naar huis. In Hermelien Griffel en Matilda, de personages uit mijn favoriete boeken, kon ik mezelf terugvinden. Maar ik las ook boeken over mensen, dieren en werelden die mij compleet vreemd waren. Tijdens het lezen ging ik mee op kruistocht met middeleeuwse kinderen. Ik zwom door de diepste oceanen met de mooiste vis in de zee. Ik leerde over China, over schildpadden en over het zonnestelsel.  Tegenwoordig kom ik misschien wat minder bij de Bibliotheek dan vroeger (ik heb nu helaas geen tijd meer om iedere dag een heel boek uit te lezen). Maar ik denk nog steeds met heel veel plezier terug aan de lange middagen die ik tussen de boekenkasten heb doorgebracht.

Hoopvol

Gelukkig las ik laatst dat er steeds meer boeken geleend worden door jongeren. En dat stemde mij, ondanks alle ellende die er op dit moment in de wereld gaande is, weer hoopvol. Want het is inmiddels bewezen dat het lezen van boeken ervoor zorgt dat kinderen zich beter kunnen inleven in anderen. Door in de schoenen te stappen van een personage uit een boek, een personage dat misschien enorm verschilt van het kind zelf en zich in een hele andere situatie bevindt, leren kinderen beter begrijpen hoe andere mensen denken en voelen. Dus laten we ervoor zorgen dat alle kinderen en jongeren blijven lezen. En misschien kunnen we in de toekomst dan wel genieten van een wereld die een stukje beter is.

Tekst: Lotte Savelsberg

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)