Nieuws - Column: Griezelen


Ik ben de afgelopen week naar It geweest, de nieuwe verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Samen met mijn broertje zat ik mij in een volle bioscoopzaal op te vreten van de spanning. Ik lag die avond niet echt ontspannen in mijn bed, omdat ik er bij ieder kraakje of zuchtje van overtuigd was dat er een moordzuchtige horrorclown op me af zou komen.Toch weet ik zeker dat als het vervolg op de film verschijnt ik ook weer gewoon in de bioscoop zal zitten. Ik vond griezelen vroeger al leuk, toen ik onder de dekens met een zaklamp De Griezelbus van Paul van Loon las en vervolgens de hele nacht niet kon slapen. Veel mensen snappen daar niets van. Waarom zou je jezelf kwellen met het kijken naar (of lezen over) huiveringwekkende situaties waar je haren van overeind gaan staan?

Hoewel ik me goed kan voorstellen dat je er zo over denkt, wil ik toch graag een goed woordje doen voor het griezelen. Echt doodsbang zijn, omdat je bijvoorbeeld achtervolgd wordt door een hongerige beer, is natuurlijk niet leuk. Maar het soort angst dat gepaard gaat met het kijken van horrorfilms of het lezen van enge boeken is heel anders. Je weet dat je in het echte leven geen spoken of weerwolven tegen het lijf zult lopen, en als het allemaal teveel wordt kun je de bioscoop uit lopen of het boek dichtslaan. Het is dus een soort gecontroleerde angst, in een veilige omgeving en zonder de gevaarlijke bijkomstigheid van bijvoorbeeld een echte boze beer. Je krijgt een adrenalinekick, die ervoor zorgt dat je hart snel gaat kloppen en je plotseling super alert bent, en aan het einde van het verhaal ervaar je een fijn gevoel van opluchting. Er gebeurt dus van alles in je lichaam wat het lezen van griezelboeken en het kijken horrorfilms een extra bijzondere ervaring maakt. Ik stel dan ook voor aan de horrorhaters dat je binnenkort toch een keer probeert om te genieten van al die prikkels die je krijgt van een griezelig boek of een enge film. Je kunt ‘s nachts altijd nog een lichtje op de overloop aan laten.

Lotte was dit keer geïnspireerd door de Kinderboekenweek. De kinderboekenweek is dit jaar van 4 oktober t/m 15 oktober. Meer lezen (en griezelen) over de kinderboekenweek? Kijk dan op www.bibliotheekmb.nl/kinderboekenweek

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)