Nieuws - Column: Een pleidooi voor de 9-tot-5 baan


Working 9 to 5, Dolly Parton is er niet bepaald positief over. Ook als ik in mijn vriendenkring rondvraag wat mensen denken van een 9-tot-5 baan komt er vaak een enigzins negatief antwoord uit. ‘Lekker burgerlijk’ wordt het genoemd, vaak op een lichtelijk neerbuigende toon uitgesproken.

De 9 tot 5 baan is niet trendy of modern. Het is ‘burgerlijk’, wat vaak neerkomt op saai. Het roept connotaties op met een rijtjeshuis in een vinexwijk en stipt om 6 uur aan tafel voor een AVG’tje. De creatieve jonge starters en studenten in mijn vrienden- en kennissenkring zitten hier niet op te wachten. Zij willen avontuur, zoals werk bij een jonge startup of een creatief project waar ze zo gepassioneerd over zijn dat ze er hun hele ziel en zaligheid in leggen, 24/7.

Ik begrijp de mensen die negatief denken over een 9-tot-5-baan erg goed. Ook ik wil werk waar ik zo enorm enthousiast over ben dat het voelt als een hobby. Maar ik denk dat dit niet het hebben van een 9-tot-5-baan tegenspreekt. Werken van 9 tot 5, of van 8 tot 4 of van 10 tot 6 werkt nu eenmaal. Ook al heb je nog zo’n leuke baan, het blijft werk! En zoals het stijgende aantal jonge mensen met burn out klachten laat zien, je kunt nu eenmaal niet 24/7 werken, hoe leuk het ook is. Het is veel beter voor je om een vaste tijdsperiode te nemen waarbinnen je aan het werk bent, voldoende pauzes te nemen, en daarna naar huis te gaan en wat anders te doen.

Ik wil dan ook aan iedereen die nooit 9 tot 5 werkt, zoals zelfstandige ondernemers of mensen uit de creatieve industrie, vragen om dit toch eens een keer uit te proberen. Ga eens gewoon met wat vrienden of collega’s samen zitten in een (geleend) kantoor, neem een fatsoenlijke lunchpauze in plaats van achter je bureau even snel een broodje naar binnen te werken, en ga dan om 5 uur gezellig samen wat drinken. Op deze manier heb ik mijn hele afstudeerscriptie geschreven en ik moet zeggen dat het voor mij erg goed gewerkt heeft. Dus wie weet, misschien komen jullie er ook wel achter dat het helemaal zo slecht nog niet is!

Tekst: reporter Lotte Savelsberg

Ben je nu geïnspireerd om een keer van 9 tot 5 te werken? Kom dan op 30 mei naar de 9tot5 werksessie in De Kennismakerij! Jij neemt je boterhammen mee, wij doen de rest.  

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)