Nieuws - Column: duurzaam doe-het-zelven


We hebben het er al regelmatig over gehad hier op Bibliotheek Nieuwe Stijl: groen is goed. Ik probeer zo goed als het kan duurzaam en milieubewust te leven, door bijvoorbeeld mijn afval te scheiden, op de fiets naar mijn werk te gaan en minder vlees te eten. Over het algemeen vind ik het leuk en interessant om hiermee bezig te zijn, maar ik kan goed begrijpen dat het voor veel mensen een lastige verplichting is.

Toch hoeft milieubewust zijn helemaal niet saai en moeilijk te zijn! Daar wil ik hier dan ook alvast een simpel voorbeeld van geven: het PET-flesje. Je kent ze wel, die plastic water- of frisdrankflesjes die je kunt krijgen bij allerlei supermarkten. Hartstikke handig natuurlijk, maar niet zo milieuvriendelijk. Deze flesjes worden uiteindelijk vaak gewoon met het grof vuil weggegooid, of komen zelfs op straat of in de sloot terecht. Terwijl je deze flesjes hartstikke goed kunt recyclen.

Hoe dan? Je kunt er bijvoorbeeld een plantenbak van maken. Knip de bovenkant eraf of maak een gat in de zijkant, doe er wat aarde en zaadjes in, geef af en toe een beetje water en laat de natuur haar werk doen! Of maak een grappige lamp: knip opnieuw de bovenkant eraf, plak papier waar je een leuk patroontje in hebt geknipt om het flesje, en vul de fles dan met een snoer lichtjes. Je zult zien dat je een erg leuk lichteffect krijgt! Vooruit, nog een laatste tip: verander je flesje in een vogelvoederhuisje. Maak openingen aan de zijkanten van de fles zodat je er twee houten pollepels horizontaal doorheen kunt prikken. Let op: maak ze iets groter dan de stelen van de pollepels! Vul het flesje met vogelvoer, en hang hem dan aan een touwtje in je tuin of op je balkon. De vogeltjes kunnen zo op de pollepels zitten en het voer uit de fles halen!

Hopelijk kunnen jullie wat leuks met deze tips, of misschien heb je wel inspiratie opgedaan om zelf wat leuks te bedenken. Zo zie je maar: duurzaamheid hoeft niet moeilijk te zijn, het is gewoon een kwestie van creatief denken.

Tekst: reporter Lotte Savelsberg

Lotte liet haar creativiteit alvast de vrije loop. In de kinderworkshop ‘Van PET naar Pret’ gaan we nog een stap verder: we combineren creativiteit en techniek. Leer hoe je oude PET-flesjes verwerkt tot grondstof voor een 3D-printer – zo kun je er de mooiste nieuwe dingen van maken!

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)