Nieuws - Column: De wereldbibliotheek


Vroeger, toen ik met mijn ouders op vakantie ging naar Frankrijk, was één van de leukste voorpret-momenten voor mij het bezoek aan de bibliotheek. Voordat ik wegging, leende ik zoveel mogelijk boeken om lekker op het strand of aan het zwembad te lezen. Helaas had ik natuurlijk al die boeken al binnen een paar dagen uit.

Toen ik vorig jaar vier maanden op reis zou gaan, was ik dan ook vastberaden om dit probleem te overwinnen. Ik had me dit keer bewapend met een e-reader: zo had ik een hele leeslijst aan mijn vingertoppen, waarmee ik de lange busritten zou volmaken. Ik heb uiteindelijk misschien drie van mijn e-books gelezen. Ik ontdekte namelijk een hele nieuwe, magische soort bibliotheek: de hostel-bibliotheek.

Als je ooit overnacht hebt in een hostel of goedkoop guesthouse, ken je het fenomeen waarschijnlijk wel: een kast gevuld met boeken in allerlei talen, eventueel wat spelletjes of dvd’s, en een briefje waarop het systeem wordt uitgelegd: laat een gelezen boek achter en je mag een nieuw boek meenemen. Simpel, maar ingenieus: zo heb je altijd wat nieuws te lezen, zonder er ruimte in je koffer voor op te hoeven geven. De hostel-bibliotheken creëren op deze manier een wereldwijd netwerk, waarin boeken de mooiste wereldreizen maken, vaak nog met verlopen treinkaartjes of kassabonnetjes erin die het pad laten zien dat het boek heeft afgelegd.

De beperkte keuze van zo’n mini-bieb zorgt ervoor dat je met boeken in aanraking komt die je anders misschien nooit zou lezen. Hoewel je in elk hostel wel een kopie van de ‘Da Vinci Code’ of ‘Bridget Jones’ tegenkomt, vind je ook echte pareltjes. Soms past het perfect: een boek vol met Keltische sprookjes, gevonden in de Schotse hooglanden. Soms zijn het combinaties die je vol vragen achter laten, zoals een biografie over Cicero die ik tegenkwam in de kast van een feesthostel in Bangkok. Ook al kan ik enorm genieten van de prachtige bibliotheken in imposante gebouwen die veel steden op aarde rijk zijn, naar mijn mening vind je in hostels misschien wel de meest bijzondere bibliotheken in de wereld. Klein, maar fijn.

Tekst: Lotte Savelsberg

Ook jij kunt de mooiste wereldreizen maken  – kom hiervoor naar onze fototentoonstelling Libraries of The World. Op zaterdag 28 oktober vindt de prijsuitreiking plaats van dit bijzondere fotoproject; aansluitend kun je meepraten over hoe de nieuwe Bibliotheek in de LocHal eruit moet komen te zien. 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)