Nieuws - Column: De pen en het zwaard

De pen is machtiger dan het zwaard. Het is een beroemde uitspraak, maar de laatste tijd heb ik er af en toe moeite mee om er echt in te geloven. Je hoeft het nieuws maar aan te zetten, of je wordt overweldigd door geweld, discriminatie en ander onrecht. Er wordt heel wat over gepraat en gediscussieerd, maar er lijkt vervolgens weinig te gebeuren. Ik voel me dan vaak een beetje machteloos: ik zou zo graag het heft in eigen hand nemen en zelf iets doen, maar wat kan ik nu in mijn eentje bereiken? Ik kan me dan wel uitspreken tegen misstanden, maar met enkel woorden help ik niemand.

Tot ik me bedacht dat deze manier van denken natuurlijk totaal niet werkt. Als alle mensen zichzelf wegcijferen omdat ze denken dat ze toch geen verschil kunnen maken, dan zal de wereld nooit veranderen. De wereld zal niet meteen beter worden omdat ik mij uitspreek tegen de schending van mensenrechten, maar als duizend mensen dit doen, zal er misschien al een effect te merken zijn. Een miljoen mensen die zich laten horen, kunnen dan zelfs al echte verandering in werking zetten. Niet alleen door schenders van mensenrechten onder druk te zetten, maar ook door slachtoffers een hart onder de riem te steken. Enkel wat woorden op papier zetten kost ons weinig moeite, maar het creëert voor iemand die onterecht vast zit misschien belangrijke hoop en houvast. Bij dezen wil ik dus een andere bekende uitspraak onderuithalen: niet woorden maar daden. Want in mijn ogen kunnen woorden net zo belangrijk zijn als daden.

Laat ook je betrokkenheid zien bij het thema mensenrechten. Schrijf op zondagmiddag 10 december – de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens – mee tijdens de Amnesty Schrijfmarathon in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Of kom op zaterdagavond 9 december naar de Avond van de Mensenrechten in de Bibliotheek Wagnerplein. Hier spreekt voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin samen met jongeren van de Toekomst Academie Tilburg over het recht op arbeid, presenteren kinderen van drie basisscholen in Tilburg Noord hun vlogs over recht op cultuur en betreedt de nieuwe stadsdichter Onias Landveld het podium.