Nieuws - Column: Aan alle biebbezoekers van de toekomst (en nu)

Door Lotte Savelsberg

Als geschiedenisliefhebber dagdroom ik vaak over de uitvinding van een tijdmachine. Zo kan ik een kijkje gaan nemen bij een toneelstuk van William Shakespeare, of de hele nacht dansen op een swingfeest in de jaren ’20. Maar als ik die tijdmachine dan toch zou hebben, zou ik hem niet alleen gebruiken om naar het verleden te reizen. Want wie wil er nu niet weten hoe de toekomst eruit komt te zien? Iedereen houdt van speculeren over de jetpacks, zelfrijdende auto’s en minuscule computers die we in de toekomst allemaal gaan hebben (volgens de sciencefiction films dan).

In sciencefiction films zie je echter nooit hoe bibliotheken er in de toekomst uit zullen zien.

Zullen we alle informatie in de wereld kunnen vinden in bibliotheken? Zullen we door robots geholpen worden om boeken te uploaden in onze ingebouwde computers?

Weet je, al die futuristische technologieën zijn natuurlijk hartstikke leuk om over te speculeren, maar in mijn toekomstvisie van de bibliotheek zijn ze niet erg belangrijk. Ik zie liever een plek waar iedereen welkom is om informatie uit te wisselen, nieuwe dingen te leren, of gewoon lekker in een hoekje te zitten lezen. Met dan natuurlijk een paar robots, gewoon omdat het kan.

Als jij nu ook zo benieuwd bent naar hoe de bibliotheek van de toekomst eruit gaat zien, dan kun je nog tot 4 september naar de expositie Library of Dreams over de bieb van de toekomst. Op de Facebook-pagina van het Digilab kun je ook meer lezen over de expositie en een sneak preview krijgen van het werk van de kunstenaars.

Evelien Konings

Laatste berichten van Evelien Konings (toon alles)