Nieuws - Column: 3 misverstanden over laaggeletterden


Laaggeletterheid

Door Lotte Savelsberg

In mijn dagelijks leven ben ik constant bezig met lezen en schrijven. Op dit moment schrijf ik deze column achter mijn computer, voor mijn studie lees ik regelmatig ellenlange artikelen en in mijn vrije tijd zul je me meestal met een boek op schoot vinden. Ik kan me dan ook haast niet voorstellen hoe het moet zijn als je moeite hebt met lezen en schrijven. ‘Laaggeletterdheid komt in Nederland niet voor,’ dacht ik, ‘iedereen hier leert toch lezen en schrijven op school?’ Ook toen ik leerde dat 1 op de 9 Nederlanders laaggeletterd is, had ik onbewust al snel een oordeel klaar. Maar toen ik me wat meer ging verdiepen in dit onderwerp, kwam ik erachter dat dat oordeel eigenlijk van geen kant klopte. Bij deze wil ik dus een paar vooroordelen en misverstanden ontkrachten, die mensen over laaggeletterden hebben!

  1. Laaggeletterden zijn mensen die niet kunnen lezen of schrijven

    Mensen die laaggeletterd zijn kunnen wel lezen of schrijven, maar hun niveau is ongeveer dat wat je zou moeten hebben als je de basisschool verlaat. Als je laaggeletterd bent, dan heb je bijvoorbeeld moeite met het lezen van ondertiteling bij films, het invullen van formulieren of het gebruiken van een computer.

  2. Laaggeletterden zijn dom

    Laaggeletterdheid hoeft helemaal niets met intelligentie te maken te hebben! Laaggeletterdheid komt vaak door een combinatie van oorzaken: de persoon heeft door wat voor reden dan ook vroeger veel dagen gemist op school, kwam als kind weinig met boeken in aanraking, of heeft bijvoorbeeld leer- of gedragsproblemen die nooit aan het licht gekomen zijn en waar dus nooit hulp voor aangeboden is.

  3. Laaggeletterden zitten werkeloos thuis

    Laaggeletterdheid maakt het zeker een stuk moeilijker om een baan te vinden, maar 57 procent van de laaggeletterden heeft gewoon werk! Hun problemen met lezen en schrijven proberen ze vaak op hun werk te verbergen door excuses en smoesjes te gebruiken als er geschreven of gelezen moet worden. ‘Ik ben mijn bril vergeten,’ bijvoorbeeld, of ‘Ik heb het druk, kun jij die mail sturen?’.

Er zijn allerlei cursussen en programma’s om laaggeletterden te helpen, maar door dit soort vooroordelen maken dat erg lastig. Uit schaamte durven mensen er niet voor uit te komen dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Maar het is niet alleen praktisch erg belangrijk om goed te kunnen lezen en schrijven, naar mijn mening is het ook een van de leukste dingen in de wereld. En ik wens het niemand toe om dat te moeten missen. Als we dus de vooroordelen en de schaamte de wereld uit helpen, dan is de stap minder groot voor laaggeletterden om alsnog goed te leren lezen en schrijven, en dan kunnen zij na een tijdje ook gewoon hun kinderen voorlezen!

Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Kijk dan eens op de website van Stichting Lezen en Schrijven. Of bezoek de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Deze is nog tot en met zondag 17 juli te bezoeken. 

In wijkcentrum/de Bibliotheek ‘t Sant opende het Taalnetwerk Tilburg in  januari een Taalhuis, waar cursussen, spreekuren en workshops gegeven worden op het gebied van lezen, schrijven en digitale basisvaardigheden.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)