Nieuws - OPROEP: bouw je mee?


Tilburg Maquette

Stadsmuseum Tilburg en de Bibliotheek Tilburg Centrum zijn op zoek naar ‘stratenmakers, ‘bouwvakkers’, onderzoekers en begeleiders om de Tilburg Maquette, schaal 1:1.000, af te maken. Een voorproefje vind je op Pinterest.

Wie is wanneer nodig?
Stratenmakers | tweede helft juli
Onderzoekers | eerste helft augustus
Analisten en bouwers | tweede helft augustus en hele maand september
Bouwers KinderBouwPlaats | vanaf 15 juli 

Wat houdt het in?

Stratenmakers
De Tilburg Maquette is gebaseerd op oude kadasterkaarten. Echter, alle straten mettertijd door elkaar geraakt en moeten dus als een puzzel weer op de grondplaat van de maquette worden geplakt. Tilburgers die zich het stratenpatroon van de jaren ’50-’60 goed kunnen herinneren en bovendien goed kunnen puzzelen, zijn van harte welkom in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Kom jij de straten van Tilburg leggen?

Onderzoekers
De tweede klus is het lokaliseren van de ongeveer zeventig textielfabrieken die in de jaren ’50-’60 nog in Tilburg stonden. Met behulp van diverse plattegronden én met de uitkomsten van het onderzoeksproject ‘Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken‘, zal het niet moeilijk zijn om de locaties te bepalen. In deze fase hebben we onderzoekers nodig, die beeldmateriaal verzamelen van de talloze textielfabrieken en die kadastertekeningen kunnen interpreteren. Ben jij zo iemand? We zien je graag in de werkplaats in de Bibliotheek Tilburg Centrum.

Analisten/onderzoekers en bouwers
Na inventarisatie van de textielfabrieken, moeten deze op een schaal 1: 1.000 worden gebouwd. Hiervoor zoeken we zowel analisten/onderzoekers als bouwers. De eersten moeten het documentatiemateriaal van de fabrieken analyseren, om vervolgens de bouwers te instrueren hoe deze fabrieken in het klein moeten worden gebouwd. Hiervoor is technische kennis vereist, evenals handigheid in het werken met hout. Voor deze klus willen we stimuleren dat ouderen de jongeren helpen om de Tilburg Maquette te bouwen. Kennis- en ervaringsoverdracht staan centraal!

Inwijding in Tilburgse geschiedenis

De bouw van de Tilburg Maquette is een mooie gelegenheid om in de geschiedenis van Tilburg te duiken. De ’bouwers’ en ‘stratenmakers’ mogen op excursie naar de Tilburgse wijken en gebieden die zij gaan bouwen. Ter plekke maken zij foto’s, ter inspiratie voor de bouw van de maquette. De nieuwe foto’s moeten vergeleken worden met de oude. Welke gebouwen staan er nog steeds? Stonden ze er al in de periode 1950-1960? Door mee te werken aan de Tilburg Maquette maken jongeren en nieuwe Tilburgers op creatieve wijze kennis met de stad Tilburg.

KinderBouwPlaats

Naast de bouw van een Tilburg maquette, bouwen kinderen aan een eigen fantasiestad. Tijdens de lange zomervakantie is de KinderBouwPlaats geopend. Er zijn honderden blokjes hout aanwezig, waarmee de kinderen hun eigen stad maken. Voor deze activiteit zoeken het Stadsmuseum en de Bibliotheek jonge begeleiders die de kinderen helpen hun stad te verwezenlijken.

Organisatie: Stadsmuseum Tilburg en de Bibliotheek Tilburg Centrum
Periode: Vanaf 15 juli tot en met december 2016
Openingstijden: zie www.bibliotheekmb.nl
Locatie: de Bibliotheek Tilburg Centrum, Koningsplein 10, 1e etage

Aanmelden kan via petra.robben@stadsmuseumtilburg.nl of 013 54 94 565.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door tweedehands boekenzaak Boekenschop. En door houthandel en bouwmarkt PontMeyer.

Eerder schreven onze Nieuwe Stijl columnisten Lotte & Karien ook al over de Tilburg Maquette. Wil je dit teruglezen? Ga je gang! Of lees het artikel dat een tijdje terug verscheen in het Brabants Dagblad.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)