Nieuws - Berlin Metropolitan Field Trip


Tilburgse programmamakers op kennisexpeditie in Berlijn

Door Veerle Absil, stagiaire programmamaker De Kennismakerij

Van 8 tot 11 oktober was een aantal programmamakers uit de Tilburgse Spoorzone op vierdaagse trip naar de Duitse metropool Berlijn.  Vanuit New Europe – Cities in Transition, de Europese evenknie van Nieuw Nederland – Steden in Transitie, worden regelmatig Metropolitan Field Trips georganiseerd naar hoofdsteden binnen Europa. Tijdens deze trips worden verschillende innovatieve projecten bezocht op het gebied van stedelijke ontwikkeling, geselecteerd door Pakhuis de Zwijger in samenwerking met lokale partijen. Mijn Berlijnse ondervindingen vertaal ik naar Tilburg.

Nederland is een participatiesamenleving. Onze maatschappij bestaat uit allerlei community’s, groot en klein, die voor ieder persoon een onschatbare waarde hebben. De mensen waar je iets mee deelt, die met je meedenken en je inhoudelijk advies kunnen geven. Community’s hebben niet alleen waarde voor de sociale cohesie en het geluk dat ze met zich meebrengen. Ook voor de kennis die we onderling continu met elkaar delen zijn community’s van groot belang. Kennis krijg je door met anderen in gesprek te gaan en kan je verder brengen in dat waar je goed in bent, of waar je beter in wilt worden. Het delen van je kennis met anderen, zodat zij kennis kunnen terug- en doorgeven.

Delen is vermenigvuldigen

Kennisdeling is iets waarvoor de bibliotheek zich al jaren actief inzet en waarin zij zich in heeft gespecialiseerd. De bieb is er niet (meer) alleen om informatie (uit bijvoorbeeld boeken) over te dragen, maar juist om kennis te delen. De manieren waarop we dat doen zijn heel verschillend, maar de essentie blijft het leggen van verbindingen tussen informatiebronnen, mensen en organisaties zodat zij elkaar kunnen helpen ontwikkelen. Het vergroten van de kennis, verbeeldingskracht en zelfredzaamheid staan hierbij centraal, net als bij burgerinitiatieven en het stadmaken. Hierbij wordt op andere manieren omgegaan met het delen van informatie.

Berlijn is een voorloper op het gebied van lokale experimenten die voortkomen uit een activistisch verleden. Om zowel historische als economische redenen zijn stadmakers hier in overvloed. Innovatieve en creatieve manieren om Berlijn de stad te (be)houden zoals de Berliners willen, zonder dat de commerciële zijde van het kapitalisme de overhand krijgt, staan hier aan de basis.

Tijdens de Berlin Metropolitan Field Trip die de oprichters van stedenintransitie.nl (Pakhuis de Zwijger) organiseerden, kwamen dit soort Berlijnse initiatieven duidelijk aan bod. Wij waren als programmamakers van de Kennismakerij bij ze te gast en ervoeren wat hen zo motiveerde deze ideeën te realiseren en de initiatieven te behouden. Het Berlijnse activisme, de bijbehorende passie en het geloof in hoe zij Berlijn zien kept them going. Maar ook dit te kunnen realiseren samen met mensen waar je van houdt, vrienden met dezelfde visie, zodat elke meeting plezierig blijft en je samen verder kunt. Ook wanneer je tegenslagen van bovenaf te verduren krijgt en je samen een nieuwe manier moet bedenken. Deze van bovenaf komende tegenslagen en de innovatieve en creatieve bottom-up initiatieven die hierdoor ontstaan is hetgene dat Berlijn verbindt en alleen maar meer laat geloven in haar bottom-up initiatieven.

Tuinieren in hartje Kreuzberg

The Prinzessinnengarten is het toonbeeld van een groene multiculturele ontmoetingsplaats in het midden van de hipste wijk van Berlijn; Kreuzberg. De 6000 m2 grote tuin bestaat uit een grote verscheidenheid aan planten, bomen, kunstprojecten, bijencontainers, een ruilbibliotheek en zelfs een werkplek waar fietsen gerepareerd kunnen worden. In 2009 huurde een aantal wijkbewoners het stuk grond van de eigenaar. Sindsdien is de tuin open voor iedereen die wil deelnemen aan het tuinierproject of hier gewoon nieuwsgierig naar is of zelfs voor degenen die nieuwe mensen willen ontmoeten uit hun buurt. Lees meer over Prinzessinnengarten op citiesintransition.eu.

Ut Rooie Bietje, de Tilburgse ‘prinsessentuin’

In Tilburg kennen we een vergelijkbaar initiatief: tuinderij Ut Rooie Bietje. Daar kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van de tuinderij en het biologische leven. De gidsen van Ut Rooie Bietje staan klaar om bezoekers rond te leiden langs alles wat de biologische tuinderij te bieden heeft. De imker leert bezoekers alles over de bijen en aansluitend kunnen kinderen een bijenhotel maken, terwijl ouders ondertussen bijkomen tijdens een massage onder de appelboom.

In Brabant bestaan veel community’s waarin ontzettend veel kennis aanwezig is. Veel Tilburgers zien briljante mogelijkheden in hun stad en zetten deze om in uitvoerbare plannen. Niet alleen om de stad leuker te maken voor henzelf, maar ook voor anderen. Omdat ze denken dat een andere manier dan de gangbare, misschien veel doeltreffender en bovenal gezelliger is. Zoals ‘’T Schonste Strotje van Tilburg’, een initiatief dat burgers uitdaagt om zelf aan de slag te gaan en zo de grijze binnenstad op te fleuren en vergroenen, “Met geveltuintjes, balkonbakken, verticale (pluk)tuintjes, stadslandbouw, mosgraffitti en ‘guerrilla gardening’. Samen met de buurt, dan is het effect en de zichtbaarheid het grootst.”

Dit is ook goed voor de bio-diversiteit en sociale cohesie en zorgt ook voor veiligere, schonere, groenere én mooiere straten. Het heeft educatieve elementen en levert een bijdrage aan de uitstraling van de stad. Bewoners die zelf niet fysiek aan de slag kunnen, worden geholpen doordat de sociale werkplaats ook betrokken is bij hun inzet.

Stadmakers verenigd

Initiatieven als ’T Schonste Strotje’ zorgen ervoor dat Tilburg net iets aangenamer wordt als stad. Amsterdamse voorlopers willen dit soort initiatieven verbinden, ze hebben een online platform opgezet waar deze initiatieven centraal staan. Dit platform heet stedenintransitie.nl, initiatiefnemers zoals ’T Schonste Strotje noemen ze Stadmakers. Tot nu toe, voor de buitenwereld redelijk onzichtbare, maar belangrijke mensen die Tilburg onze stad maken. Mensen die eigenlijk ook best genoemd en online vastgelegd mogen worden. Stadmakers zijn dus alle personen die betrokken zijn bij de stedelijke omgeving en vorm geven aan de stad, Tilburg, in transitie.

Stadmakers hebben ontzettend veel ideeën en kennis die niet alleen voor hen van belang zijn, maar meer Tilburgers perspectief kunnen bieden. En andersom. De kennis van de Tilburger, die het beste weet wat goed is voor zijn stad. Het doel van het samenbrengen van stadmakers is om te leren van elkaar, zodat sociale innovatie vanuit de burger makkelijker wordt.

Dit is kennis die we moeten waarborgen zoals we informatie in boeken al tijden waarborgen en waar de Bibliotheek Midden-Brabant een ontzettend belangrijke rol in speelt. Waar we in de toekomst in plaats van alleen collecties steeds meer connecties kunnen maken, zodat we deze kennis kunnen blijven delen en gebruiken. Zodat deze niet verloren gaat. We gooien de collectie van de bibliotheek niet weg, maar vullen deze aan door middel van de nieuwe collectie die meer van toepassing is: ‘Connectie maken’.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)