ZilverBrein: op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap

Hoe een kapel gevuld met bijna 200 mensen muisstil kan zijn. Dat bewees ZilverBrein, een avondvullend programma op 21 september 2017, Wereld Alzheimerdag. De Bibliotheek Goirle organiseerde deze avond in de kapel van Cultureel Centrum Jan van Besouw samen met de Stichting Alzheimer Nederland en dementieconsulente Monique Valk. “Een prachtige, warme, persoonlijke avond over dementie”, zo vond een van de bezoekers. Neurobioloog dr. Harm Krugers uit Goirle, die één van de sprekers was, zag de avond “als een mooi vertrekpunt voor Goirle-Riel als dementievriendelijke gemeenschap”.

Tijdens de avond ZilverBrein werd het thema dementie van verschillende kanten belicht: kunst, theater, wetenschap en persoonlijke verhalen. De avond startte met de documentaire ‘Hold Tight’ van de Goirlese Evie Sparidaens. In deze documentaire die ze maakte als afstudeerproject voor de Dutch Design Academy, laat ze op indrukwekkende wijze zien hoe haar tante omgaat met haar aan dementie lijdende moeder.

dr. Harm Krugers, neurobioloog aan de Universiteit van Amsterdam, gaf vervolgens in zeer begrijpelijke taal een college over dementie. Wat is het nu precies, wat doet het met je hersenen?

Tijdens het Pop-Up Alzheimercafé interviewde dementieconsulente Monique Valk mantelzorger Suzanne Verhoeven. Suzanne verzorgt haar moeder, die lijdt aan dementie. De avond eindigde luchtig met een grappige inkijk in de wereld van een man met Alzheimer, gespeeld door de Goirlese toneelspeler Jos Tuerlings.

ZilverBrein, een bijzondere avond die door een bezoeker ‘broodnodig en verhelderend’ genoemd werd en bewees hoe een kapel gevuld met bijna 200 mensen muisstil kan zijn.

De gratis toegang voor de avond en het kopje koffie werden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Goirle.

Ook in 2018 verzorgde de Bibliotheek Goirle een ZilverBrein-avond
i.s.m. de Stichting Alzheimer Nederland en dementieconsulente Monique Valk.
(verslag: Omroep Goirle)