Het ZilverBrein in nieuw jasje: afwisselende tv-uitzending over dementie

Het ZilverBrein 2020, live-uitzending over dementie vanuit de Bibliotheek Goirle

Het zou de vierde editie worden van Het ZilverBrein vanuit de kapel van Jan van Besouw. Vanwege corona koos de Bibliotheek Goirle dit jaar in overleg met de projectgroep Dementievriendelijke Gemeenschap voor een andere vorm: een tv-uitzending over dementie. In samenwerking met de Lokale Omroep Goirle (LOG) werd het Leescafé in de bibliotheek omgetoverd tot tv-studio. Zo konden inwoners live meekijken hoe tijdens ZilverBrein zes tafelgasten vertelden over wat dementie is en hoe we als dementievriendelijke gemeenschap mensen met dementie en hun familie kunnen ondersteunen. De afwisselende uitzending waarin ook veel persoonlijke verhalen van Goirlenaren voorbij kwamen, is ook online terug te kijken:

Artikel gaat verder onder de video

Een wetenschapper, zorgprofessionals en vrijwilligers en mantelzorgers: elk van de gasten die aanschoof tijdens de uitzending, vertelde aan tafel vanuit zijn eigen kennis en persoonlijke ervaringen. Zo liet hersenwetenschapper Harm Krugers (UvA) zien wat dementie nu eigenlijk doet in je hersenen wanneer je bepaalde vormen van dementie krijgt, zoals Lewy Body Dementie. De vrouw van Nout (80) lijdt aan deze ziekte. Openhartig vertelde hij hoe hij zelf niet direct dacht aan dementie, toen zij last kreeg van waanbeelden. Ook riep hij lotgenoten op om je verhaal net als hij te delen, zodat mensen weten wat er aan de hand is en kunnen helpen.

Nog veel meer verhalen kwamen voorbij tijdens 90 minuten ZilverBrein. Van Tom, die uitlegt hoe hij omging met een vrouw meerdere keren per dag een gebakje kwam eten in zijn lunchroom. Van ergotherapeut Martine Bunnik die vertelde over technologische hulpmiddelen als een kalenderklok en sociale zorgrobot. En van Joke Tra van D’n Inloop die via tuinbezoekjes nu toch contact probeert te houden met cliënten.

Samen op weg naar meer kennis en begrip

Het taboe helpen doorbreken en bijdragen aan meer kennis en begrip over dementie, dat is waarom de Bibliotheek samen met de dementieconsulenten in Goirle deze ZilverBrein-uitzending maakte. We maakten dan ook bewust een tv-programma voor iedereen, of je nu in je omgeving of werk met dementie te maken hebt, of niet. De reacties van kijkers na afloop van de uitzending waren positief:

“Mooie uitzending met gevarieerde onderwerpen en gasten.”
“Confronterend maar informatief.”
“Wat een geweldig programma, fijn dat dementie op deze manier jaarlijks een podium krijgt in de gemeente Goirle.”

Ook wethouder Marijo Immink, die als studiogast aanwezig was, is enthousiast over de samenwerking: “Het was een hele boeiende, leerzame avond. Hoewel ik natuurlijk heel graag heb dat mensen elkaar binnenkort weer kunnen ontmoeten, hou ik ook van nieuwe ideeën. Het idee om voor ZilverBrein dit jaar op deze innovatieve manier met elkaar samen te werken, was wat mij betreft een groot succes.”

In dit korte fragment legt Immink uit hoe het begrip dat ontstaat door een uitzending als ZilverBrein, een wereld van verschil kan maken voor mensen met dementie:

Meer informatie 

Op www.bibliotheekmb.nl/dementie vind je meer informatie over alle activiteiten rondom dementie in onze Bibliotheken en over onze speciale collectie over het thema in onze Dementheken: