Bieb, bieb, hoera! Bibliotheek Sprang-Capelle geopend

Na een forse verbouwing was het zaterdag 1 februari 2020 zover. Wethouder Eric Daandels opende het vernieuwde WIJ-dienstencentrum Zidewinde en de nieuwe Bibliotheek Sprang-Capelle. Wethouder Daandels: “WIJ-dienstencentrum Zidewinde is een mooi, open gebouw in het hart van Sprang-Capelle. Dit hart wordt levendig gehouden door mensen, samen laten zij dit hart bloeien en groeien.” Na de officiële opening stonden de (nieuwe) deuren van Zidewinde open. Ruim 800 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen en genoten van het muzikale avondprogramma.

Dé ontmoetingsplek van Sprang-Capelle

Een rode loper, vlaggen hoog in de mast en tal van ballonnen. Ná het symbolisch doorknippen van het lint door wethouder Daandels, Ruud Spohr als voorzitter van stichting Zidewinde en manager Bibliotheken Waalwijk, Yvonne Bosch werden de glazen geheven. Ruud Spohr: “Met een hagelnieuw onderkomen voor de Bibliotheek, de geheel vernieuwde ontmoetingsruimte én de uitbreiding met een terras is WIJ-dienstencentrum Zidewinde klaar voor de toekomst. Samen met de Bibliotheek is Zidewinde nu dé ontmoetingsplek van Sprang-Capelle”. “Op deze nieuwe plek kunnen mensen niet alleen zien, maar ook voelen dat de Bibliotheek meer is dan een collectie boeken” zegt Yvonne Bosch. “Het is een plek waar mensen graag binnenlopen. Om te lezen, maar ook om zich te ontwikkelen, te ontdekken, ontspannen en elkaar te ontmoeten”.

Conny, lid van de Bibliotheek: “Mensen zoeken sfeer en gezelligheid. Zeker als je een dagje ouder wordt. Het is fijn als je dan kunt neerstrijken aan zo’n leestafel met een tijdschrift of krant, terwijl mensen aan de overkant wat tegen je zeggen. Dan voel je je gelijk weer onder de mensen.”

Open dag: de (nieuwe) deuren staan open

De inwoners van Sprang-Capelle én andere geïnteresseerden werden feestelijk welkom geheten door twee clowns van de toneelvereniging. Daarna lieten zij zich verrassen door het verbouwde gebouw en de nieuwe Bibliotheek. Mensen dronken een kopje koffie, thee of fris en praatten nog even na in de foyer. Kinderen renden rond met geschminkte gezichten, gingen via een greenscreen op de foto met hun favoriete held en mensen bezochten de info stands van onder andere ContourdeTwern, ‘Whapp je ook mee?’ en e-books én apps van de Bibliotheek.

Gerdie, Elly en Jeanne, vrijwilligers van ‘Vrouwen van nu’ waren ook met een infostand in de foyer aanwezig. Zij deelden vol trots hun mooie jaarprogramma. Al jaren zijn zij vaste klant bij Zidewinde, waar zij elke maand een activiteit organiseren. “Zidewinde is erg mooi geworden. Wij zijn erg blij met de vernieuwde uitstraling.”

Zonder verenigingen geen écht opening

Tijdens de open dag bracht muziekvereniging Serena enkele muzikale stukken ten tonele, speelde de biljartvereniging een potje met de keu en de Heemkundevereniging had haar deuren geopend voor publiek.

In de grote zaal zaten twee dames naar het optreden van de dansclub te kijken. Lina en Ida: “Zidewinde was al een Cultureel Centrum, maar ziet er nu weer vlot uit. Het is écht prachtig geworden. Erg gezellig dat je hier nu binnen kunt lopen voor een ‘bakske’ en dat er ook nog activiteiten georganiseerd worden. Een mevrouw aan dezelfde tafel haalt een flyer uit haar tas: “Je kunt hier voortaan op donderdag wandelen.” Lina bekijkt de flyer en stopt deze in haar tas, met de woorden: “Dat lijkt me leuk.”

Samen in het WIJ-dienstencentrum

Zidewinde is een van de vijf WIJ-dienstencentra die Waalwijk rijk is. Een WIJ-dienstencentrum biedt ruimte, faciliteiten en activiteiten voor zowel kwetsbare als krachtige inwoners in de wijk. Voor vrijwilligersinitiatieven en sociaal ondernemers. Voor samenwerkingspartners, zoals ContourdeTwern en verenigingen. Yvonne Bosch: “Als Bibliotheek kijken we uit naar een fijne samenwerking met alle partijen in het WIJ-dienstencentrum. WIJ, samen in het dienstencentrum Zidewinde.”

Ruud Spohr: “Kom overdag of ’s avonds eens langs voor een kopje koffie, om wat te lezen, mee te doen met een activiteit of voor hulp en ondersteuning. Exploitanten Rini en Carla Tijs staan, samen met vele anderen voor je klaar!”