Succesvol eerste jaar Wiki Café Tilburg

Even iets opzoeken over je stad, over een monument, of over andere interessante feiten? De kans is groot dat je dan Wikipedia raadpleegt. In Nederland – maar ook wereldwijd- is Wikipedia als naslagwerk echt niet meer weg te denken. En precies dat maakt het schrijven voor Wikipedia zo spannend. Tijdens het maandelijks terugkerende Wiki Café in de Bibliotheek Tilburg Centrum helpen lokale Wikipedianen elkaar op weg.

Het idee voor het Wiki Café ontstond een jaar geleden, naar aanleiding van het project ‘Ontdek de Spoorzone’. Omdat er van de Tilburgse Spoorzone nog erg weinig geschikte foto’s beschikbaar waren voor algemeen gebruik, organiseerde programmamaker Marja Heusschen samen met de gemeente Tilburg en met Wikimedia een speciale fotodag. Later leerden de deelnemers aan deze dag tijdens een workshopavond hoe ze hun foto’s op Wikipedia konden uploaden. Marja: “Dat was een erg geslaagde middag, waar ruim dertig enthousiaste fotografen aan deelnamen. Het was zelfs zo interessant, dat ik dacht: waarom doen we dit niet vaker? En dus riepen we (amateur)fotografen, maar ook schrijvers en geïnteresseerden in lokale geschiedenis op om zich aan te melden voor het Tilburgse Wiki Café.”

Fotodag Spoorzone

Logisch ook eigenlijk, want tussen een organisatie als de Bibliotheek en Wikipedia zijn raakvlakken genoeg: beiden zijn immers omvangrijke en veelgebruikte bronnen van informatie. Ook als het aankomt op lokale geschiedenis vinden deze organisaties elkaar. “Over Tilburg is op Wikipedia al veel te vinden,” legt vast Wiki Café-deelneemster Petra uit. “Maar er zijn ook nog veel leemtes: artikelen zonder foto, of buurten en plekken die helemaal nog niet vermeld worden,” vertelt ze. “Zelf ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een artikel over mijn eigen wijk: de Vogeltjesbuurt.”

Eerst leren, dan doen

Tijdens de maandelijkse Wiki Cafés die volgden lag de nadruk in het begin vooral op het leren van vaardigheden die nodig zijn om met Wikipedia te werken. Leren over de technische aspecten van schrijven voor en op het platform, bijvoorbeeld. Want dat is knap lastig. “Wikipedia is enorm groot en bevat heel veel verschillende lagen”, vertelt Nantko. Als moderator en vrijwilliger vanuit Wikimedia Nederland helpt hij de Tilburgse Wikipedianen bij hun vragen. “Die complexe structuur moet je als beginner eerst leren kennen. En dan heb ik het nog niet eens over het schrijven voor Wikipedia gehad. Want ook daar zitten allerlei regels aan vast. Als je je daar niet aan houdt, verdwijnt je artikel binnen no time uit het zicht.

Doorzetten

Voor Marie-Anne, deelneemster van het eerste uur, zijn de bijeenkomsten van het Wiki Café naar eigen zeggen echt een verrijking. Het is gezellig, en vooral: het geeft weer een nieuwe dimensie aan haar grote hobby – erfgoedonderzoek en alles wat daarmee te maken heeft. Maar haar kennismaking met Wikipedia was niet altijd even gemakkelijk. “Er zijn momenten geweest dat ik er echt mee wilde stoppen,” vertelt ze. “Ik ben niet zo’n goede schrijver, zie je, en mijn artikelen werden steeds van Wikipedia verwijderd. Als je dan lang aan een artikel hebt gewerkt, nou dat doet dan best pijn.” Uiteindelijk zette ze door en bleef ze – mede dankzij bemoedigende woorden van de andere deelnemers – toch trouw elke maand naar het Wiki Café komen. En zo ontdekte ze gaandeweg dat haar kracht ligt bij het doen van bronnenonderzoek: een erg waardevolle vaardigheid voor Wikipedia. Bij het schrijven van een artikel vraagt ze dan gewoon wat hulp van een andere Tilburgse Wikipediaan.

Programmamaker Marja: “Dat is de kracht van ons café: iedere deelnemer heeft een eigen talent. De één is heel goed in beeld en in het bewerken van foto’s, terwijl de kracht van een ander bij het encyclopedisch schrijven ligt. Marie-Anne is heel grondig en precies, waardoor de informatie die zij naar boven haalt tip top in orde is. Zo leren we van elkaar.”

Toekomst

In het begin organiseerde Marja vooral workshops en lezingen met onderwerpen als het uploaden van foto’s, encyclopedisch schrijven en zoeken op internet, zodat de deelnemers aan het Wiki Café de kneepjes van het werken met Wikipedia onder de knie konden krijgen. Inmiddels is de vaste club zo goed ingevoerd dat iedereen zelfstandig aan de slag kan. Nu ligt de uitdaging erin om de Wikicafés interessant te houden voor oude én nieuwe deelnemers. “In het afgelopen jaar kregen we een erg leerzame rondleiding door het Regionaal Archief hier in Tilburg, en volgende maand organiseren we een ‘Delpher’-workshop. Voor volgend jaar zit er nog meer in het vat,” glimlacht ze. “Ik wil er ook meer op uit gaan: denk aan een gezamenlijk bezoekje aan het Textielmuseum of aan het Willem II-stadion. Daar kunnen we dan foto’s maken en we doen er inspiratie op voor nieuwe wiki-pagina’s. Maar het is vooral ook leuk. Wikipedia kan echt een hobby worden, weet je. Ik ben daar zelf een schoolvoorbeeld van.”

En deelneemster Marie-Anne? Die blijft oefenen met schrijven. “Het gebeurt me steeds weer: heb ik uitgebreid onderzoek gedaan en daarna een mooi artikel geschreven, wordt het stuk tóch weer van Wikipedia gegooid. Erg frustrerend.” Dan lacht ze breed: “Maar ik blijf volhouden, dat is wat ik hier wel heb geleerd. Mijn eerste artikel op Wikipedia: het gaat me lukken, dat weet ik zeker!”

Het Wiki Café vindt maandelijks plaats. Kijk voor actuele data in onze online agenda.

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst