Spelenderwijs leren programmeren in de Werkplaats

Kinderen leren programmeren in de Werkplaats van de Bibliotheek Oisterwijk

“Hé, mijn ronddraaiende raket gaat dwars door muren heen!” In de Werkplaats ontdekken Selena (8) en haar broertje Rani (6) de app CoSpaces. Tijdens de zeswekelijkse Werkplaats-middagen in de Bibliotheek Oisterwijk leren kinderen van 7 tot 12 jaar op een speelse, creatieve manier programmeren. Onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger en hun ouders ontwikkelen ze apps, bouwen websites, sturen robotjes aan en maken games.

“We zijn hier al bijna de hele dag,” vertelt de moeder van Selena en Rani, die als programmeur bij Philips werkt. Het gezin Huwejeh kwam drie jaar geleden naar Nederland, en vond al snel de weg naar het Taalcafé op zaterdagochtend. Sinds kort volgen de kinderen in Tiliander ook Arabische les, terwijl hun ouders oefenen met de Nederlandse taal. Vandaag zijn ze daarna met z’n vieren ook naar de Werkplaats gekomen. “Mijn dochter is bezig met de opdracht die is uitgelegd, mijn zoon heeft zelf iets heel anders bedacht wat hij wil maken. Zo leren ze hier allebei op hun eigen manier, ontdekken ze hoe leuk programmeren is.”

Vrijwilliger Merag helpt kinderen met de programmeeropdrachten

“Toen ik nog klein was, was er zoiets nog helemaal niet.” Werkplaats-begeleider Mehrag (19) was veertien toen hij thuis op de computer ontdekte wat je allemaal kan met html en css. Nu is hij eerstejaarsstudent Werktuigbouwkunde in Delft, en krijgt veel opdrachten waarvoor hij moet programmeren in Python. “Omdat ik de lol van programmeren al heb ontdekt, merk ik dat nu veel makkelijker oppak. Studiegenoten die niets met programmeren hebben, raken eerder gefrustreerd en gaan zich mopperend afvragen wat ze toch met die opdrachten moeten.”

In de weekenden is Merag vaak in Oisterwijk, en verveelt hij zich soms een beetje. Daarom meldde hij zich aan als vrijwilliger bij de Bibliotheek. Vandaag is hij voor het eerst begeleider bij de Werkplaats, en helpt kinderen en hun ouders om hun eigen 3D-wereld te ontwerpen in CoSpaces. “Om objecten in jouw wereld te laten bewegen, moet je commands programmeren. De logica die je daarvoor nodig hebt is lastig voor kinderen. Ik help ze door vragen te stellen, en samen heel precies te ‘ontleden’ uit welke stappen zo’n beweging bestaat. Het is mooi om te zien hoe enthousiast ze zijn als dat lukt: “Hé, hij doet het!”

In de Bibliotheek Oisterwijk is er iedere zes weken een Werkplaats Programmeren voor kinderen. Ook in onze andere bibliotheekvestigingen kunnen kinderen tussen 7 en 17 jaar meedoen aan gratis Werkplaats- of CoderDojo-activiteiten. Kijk voor meer informatie in onze online agenda.