Op zoek naar het WIJ-gevoel: “Het is nieuw, dat maakt het spannend.”

Sinds een jaar zit de Bibliotheek in Oisterwijk op een andere plek: nog steeds in hetzelfde gebouw als voorheen, maar nu op de begane grond. In het vernieuwde Tiliander deelt de Bibliotheek Oisterwijk nu één grote ruimte met het theater en de VVV. ‘WIJ’ prijkt er op de gevel. Er is een gedeelde ingang, gezamenlijke horeca en de vrijwilligers werken voor zowel het theater als de bieb. Samen met Hanneke (informatie-medewerker Bibliotheek Oisterwijk en coördinator vrijwilligers), Mieke en Thea (gastvrouwen van het eerste uur) blikken we terug: wat betekent de nieuwe samenwerking voor hun werkgeluk?

Voor de gastvrouwen is er een hoop veranderd: tot een jaar geleden werkten ze alleen bij theatervoorstellingen en nu zijn ze er ook overdag, in de bieb. “Het werk is nog steeds leuk hoor,” steekt Mieke enthousiast van wal. “Ik ben zelf ook fervent lezer, dus met boeken bezig zijn vind ik prachtig.” Ze werkt al acht jaar als gastvrouw. Net als Thea: “Mieke en ik kennen elkaar al een hele tijd. Vroeger stonden we altijd samen achter de bar, en nu werken we nog steeds bijna altijd samen.”

Wat deed de overgang naar werken op een gedeeld ontmoetingsplein met jullie werkplezier?

Vrijwilligers Thea en Mieke en coördinator Hanneke

In het begin was het wennen. Thea: “Het is nieuw en dat maakt het spannend. We werden toch een beetje in het diepe gegooid.” Na een rondleiding door de Bibliotheek en duidelijkere afspraken over werkzaamheden gaat het beter. “De samenwerking met collega’s van de bieb en de VVV gaat nu prima,” zegt Mieke. “Maar een echt ‘WIJ-gevoel’, dat is er nog niet.” De gastvrouwen werken voor alledrie de organisaties, terwijl betaalde krachten voor óf de bieb óf het VVV óf het theater werken. Daardoor hebben ze nog niet het gevoel dat ze er echt bij horen. Mieke: “En dat vind ik wel echt jammer. Ik doe het vrijwilligerswerk natuurlijk ook omdat ik trots ben op deze organisaties. Ik maak er graag onderdeel van uit!”

Jan Verschure (manager Bibliotheek Midden-Brabant, regio Zuid): “Om medewerkers en vrijwilligers met elkaar kennis te laten maken organiseren we formele en informele bijeenkomsten, zoals een workshop over ‘Werkgeluk’. Maar ik denk ook dat zo’n nieuwe verbinding met elkaar tijd nodig heeft om te groeien. Je kunt niet alles afdwingen. Soms levert samenwerken ook wat frustraties op. Dat is niet erg, dat hoort er gewoon bij. Zonder wrijving geen glans.”

Met alle medewerkers en vrijwilligers volgden jullie dus een workshop over ‘Werkgeluk’. Wat kwam daaruit naar voren?

Hanneke: “Het thema was onder andere: op welke manier spreek je waardering naar elkaar uit?” Tijdens de workshop werden er ideeën voor een waarderingssysteem in het vernieuwde Tiliander bedacht. Hanneke: “Niet een waarderingssysteem in geld, maar een waarderingssysteem waarmee je elkaar een klopje op de schouder geeft. Of waardoor je de ander het gevoel geeft dat hij erbij hoort, zoals Mieke net al zei.”

Voor Hanneke zelf betekent werkgeluk ook dat ze zichzelf kan ontwikkelen, vertelt ze. Dat deed ze het afgelopen jaar doordat ze een nieuwe functie kreeg als contactpersoon voor alle vrijwilligers in het vernieuwde Tiliander. “Ik zie dat echt als een verrijking voor mezelf,” vertelt ze. “Ik ben veel losser geworden en minder bescheiden. Ik vind het echt een meerwaarde dat ik hierdoor zelfverzekerder en ondernemender ben geworden.” Hanneke vertelt dat ze nog steeds groeit en dat ze zich in haar werk graag wil blijven ontwikkelen door cursussen en bijscholing. “Bijvoorbeeld door een cursus gesprekstechnieken, of met een snuffelstage in de LocHal. Dat zou ik echt geweldig vinden!”

Hoe hopen jullie dat de samenwerking in het vernieuwde Tiliander er over een jaar uitziet?

Hanneke richt zich tot Mieke en Thea: “Dat vind ik nu een goede vraag voor jullie. Wat kunnen wij doen om toch voor een WIJ-gevoel te zorgen?” De dames hoeven er niet lang over na te denken. “Ik hoef echt niet elke keer als er iemand jarig is een traktatie te krijgen, hoor,” zegt Mieke. “Maar dat gevoel dat we er echt bij horen, en dat wat we doen gewaardeerd wordt, dat is voor ons heel erg belangrijk. Dat zou het werk hier nog leuker maken.”

Manager Jan: “Op dit moment bevinden we ons in een tussenfase: op de bovenverdieping – waar voorheen alleen de Bibliotheek huisde – komen straks nog andere organisaties bij. Denk aan Contour de Twern, Juvans en de gemeente. Dat stond al eerder op de planning, maar door omstandigheden is de verbouwing van deze verdieping uitgesteld naar medio 2019. Als alle bewoners straks in het pand zitten, kunnen we in Tiliander echt gaan werken aan een ‘WIJ-gevoel’.”

Ook eens binnenkijken in het nieuwe Tiliander? Kijk op onze website voor het actuele agenda-overzicht. 

Tekst door Iris van den Boezem/ Iris – Oog voor Tekst