Walk & Talk: “Het geeft weer vertrouwen in de toekomst.”

Als je je baan verliest, dan sta je er best wel even alleen voor. Het is een rotgevoel en bovendien: hoe vind je die nieuwe baan eigenlijk? Met maandelijkse Walk & Talk bijeenkomsten helpt de Bibliotheek in Waalwijk sinds een jaar werkzoekenden op weg. Deelneemster Karin: “Solliciteren nu is zó anders dan dertig jaar geleden. Ik ben erg blij dat ik hier op weg wordt geholpen.”

De maandelijkse koffiepauze voor werkzoekenden – zo wordt Walk & Talk ook wel genoemd. In Waalwijk is het afgelopen jaar een vaste groep deelnemers ontstaan, maar er zijn ook mensen die maar een paar keer aansluiten.

Voor Hannie is het vanmiddag de eerste keer bij Walk & Talk. Na wat afwachten deelt ze  haar zorgen over een aanstaand gesprek bij het UWV met de groep. Jeanine – die al wat langer naar de Walk & Talks komt – weet haar gerust te stellen: “Ze zijn er om jou te helpen, echt waar. Natuurlijk moet je je aan bepaalde regels houden, maar mijn ervaring is dat de mensen van het UWV erg meegaand zijn. Ze zijn écht bereid om met je mee te denken.” Hannies gezicht klaart op: “Fijn om te horen, ik zag er best wel tegenop.”

Delen en leren

Het concept voor Walk & Talk is bedacht door ‘De Levende Sollicitatiegids’, en inmiddels worden de middagen bij bibliotheken door het hele land georganiseerd. De Walk & Talks hebben een vast format: er komt een spreker of er is een workshop, maar misschien nog wel belangrijker: werkzoekenden ontmoeten elkaar. Onder het genot van een kop thee of koffie wisselen ze tips uit, delen ze frustraties en helpen ze elkaar op weg. En dat allemaal op een zo laagdrempelig mogelijke manier: iedereen is welkom.

Elly komt al een tijd naar de Walk & Talk bijeenkomsten in Waalwijk. Ze zit al even thuis, en ze vindt dat knap lastig, vertelt ze: “Er is schaamte, een schuldgevoel. Natuurlijk heb ik wel vrienden en familie met wie ik dit kan delen, maar uiteindelijk gaat het leven voor hen weer verder. En ik blijf langs de lijn staan. Tenminste, zo voelt het wel. En dan is het gewoon heel fijn als je elke maand je ervaringen kunt delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, vind ik.”

Voor Netty is – naast het delen van ervaringen – ook het opdoen van vaardigheden een reden om steeds naar Walk & Talk te komen: “Een LinkedIn-profiel aanmaken en bijhouden of solliciteren via Skype, dat is echt iets van de laatste jaren. Wij zijn dat niet meer gewend.” Deelneemster Karin vult aan: “Maar ook gewoon het schrijven van een goede sollicitatiebrief, of het maken van een cv – dat klinkt eenvoudig, maar wacht maar tot je ermee aan de slag moet. Ik vond het erg fijn om daarin gecoacht te worden. Dat geeft me weer wat meer vertrouwen in de toekomst, weet je,” glimlacht ze.

Vooruitblik

Aan het eind van het eerste jaar Walk & Talk is het tijd om met de deelnemers de balans op te maken. Welke thema’s hebben zij nog gemist? “Ik zou wel wat meer willen weten over de juridische aspecten van het werkloos zijn,” zegt deelnemer Cees. “Zat er niet iets met rechtshulp hier in Waalwijk, bij wijkpunt BaLaDe?” Bibliotheekmedewerker Aniek knikt instemmend: “Goed idee. We hebben daar contacten dus we vragen ze om hier wat te komen vertellen, binnenkort.”

Programmamaakster Rianne kijkt tevreden terug op het eerste jaar Walk & Talk in Waalwijk: “Iedereen is welkom. En dat zie je ook aan de mensen die het afgelopen jaar binnen druppelden: jong en oud, hoog- of laagopgeleid en zelfs werkzoekend of niet. Die drempel laag houden, zodat mensen zich vrij voelen om te delen wat hen op het hart ligt, daar werken we ook komend jaar weer aan.”

Walk & Talk vindt elke maand plaats in de Bibliotheek Waalwijk en op twee locaties in de gemeente Tilburg, zoals op 29 mei in de Bibliotheek Lochal, op 5 juni in de Bibliotheek Wagnerplein en op 6 juni in de Bibliotheek Waalwijk. Bekijk onze online agenda voor alle data. 

Bekijk ook

In deze video vertellen Tilburgse deelnemers wat Walk & Talk en bracht:

 

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst