Voorleesplezier tussen de dieren en onder de wieken

Toen activiteiten binnen noodgedwongen even stil hadden gelegen en de zomervakantie zich aandiende, trok de Bibliotheek Hilvarenbeek eropuit. Programmamaker Simone Bazelmans zocht lokaal de samenwerking en dat resulteerde in wekelijkse voorleesuurtjes voor groep 1-2 op verrassende locaties. Met iedere week een ander voorleesthema en bijpassende doe-activiteit. Bij de kinderboerderij, op het hockeyveld, in een boomgaard en onder de wieken van een molen: het bleken perfecte plekken voor voorleesplezier!

De aftrap van deze nieuwe activiteit was eind juli bij Kinderboerderij De Uilenburg in Hilvarenbeek. Daar werd onder het genot van een glaasje ranja het boekje “Het knapste varken van de hele wereld” voorgelezen. Vervolgens hadden de cliënten van Amarant een fotozoektocht door de kinderboerderij uitgezet en was er voor alle kinderen een klein prijsje.

Begin augustus werd er in samenwerking met R-Newt Jongerenwerk voorgelezen op het hockeyveld van Hockeyclub Hilvarenbeek. Na het verhaal over Kleine Anna die hockey leert spelen, was het de beurt aan de kinderen die mee konden doen aan een echte hockeyclinic.

Het derde voorleesmoment werd gehouden in de boomgaard van de Flierefluiter. Heel veel kinderen en hun ouders sloten gezellig aan om op een kleedje in de boomgaard te luisteren naar het voorleesverhaal. Vervolgens was er een rondleiding door de boomgaard en kregen alle kinderen een recept mee naar huis om zelf appelmoes te maken.

De laatste zomers voorleeslocatie was bij molen de Doornboom. Molenaar Onno vertelde over het malen van tarwe en wat je allemaal met meel kunt maken. Het voorleesboekje over de bakker sloot hier goed bij aan. Na afloop kregen alle kinderen een zakje meel mee naar huis en een recept om zelf koekjes te bakken.

Smaakt naar meer

De reacties van ouders op de zomerse voorleesuurtjes op locatie waren erg enthousiast. Het voorlezen op locatie gaat dan ook zeker een vervolg krijgen!

  • Bijzonder leuk initiatief. – Els de Bruijn

  • Was leuk! De koekjes zijn al gebakken – Manon Toemen

  • Superleuk aldus onze Fedde! – Linda Broeders