“Ik houd me minder in en zeg nu gewoon wat ik denk”

Nooit eerder dichtte hij. “Ik deed mee vanwege de te behalen studiepunten”, zegt Quwintum. Hij was een van de finalisten in de competitie tot Junior Stadsdichter die in het voorjaar van 2016 in Tilburg plaatshad. Op het Vakcollege Tilburg sprak ik over de competitie met docente Nederlands Leonne Janssen en Quwintum van Spijk. Het eerste gedicht van zijn hand heet ‘Gamemania’.

Gedicht QuwintumZijn docent Nederlands en een redacteur, een student van Tilburg University, lazen mee en hielpen hem het gedicht nog beter te maken. Leonne: “Wat me opviel in Quwintums schrijfstijl is zijn grote fantasie en de manier waarop hij deze onder woorden wist te brengen. In korte krachtige zinnen weet hij met humor zijn boodschap te verpakken.” In een workshop met twee performance coaches van Poetry Circle 013 leerde hij hoe hij het gedicht goed kon voordragen. Quwintum: “Ik moest vooral harder en duidelijker praten.”

En toen de dag van de finale. Een zaal vol leerlingen, ouders en docenten. Quwintum was die dag letterlijk ziek van de zenuwen. Maar toch droeg hij zijn gedicht voor. De jury gaf hem een eervolle vermelding. Zij noemde hem een uniek talent met een aparte schrijfstijl. Leonne: “Ik vond het bijzonder om te zien wat een grote stap de leerlingen in zo’n korte tijd gezet hebben.”

Leonne zou graag zien dat het Vakcollege volgend jaar ook deelneemt. “Vanuit mijn vak als docent Nederlands vind ik het belangrijk om leerlingen mee te geven dat taal ook als instrument voor creativiteit ingezet kan worden. En ik wil graag aan de buitenwereld laten zien dat het Vakcollege bruist van talent.”

Quwintum wil niet zozeer verder als dichter. Liever gebruikt hij zijn fantasie en humor in het maken van vlogs over gaming. Maar de deelname aan de competitie tot Junior Stadsdichter heeft hem zeker iets gebracht: “Ik houd me minder in en zeg nu gewoon wat ik denk.”

De Verkiezing tot Junior Stadsdichter is een project van de Bibliotheek Midden-Brabant, Tilburgse scholen voor Voortgezet Onderwijs (verenigd in OMO), CiST, studenten van Tilburg University, Poetry Circle 013, Boekhandel Gianotten Mutsaers en stadsdichter Martin Beversluis . Trekker van het project was de Bibliotheek. Talentontwikkeling op taalgebied is een van haar speerpunten. De Bibliotheek zocht de juiste partijen bij elkaar, legde verbindingen en deed een voorstel voor het programma. Negen scholen in het Voortgezet Onderwijs namen deel. Zij organiseerden intern een competitie. De twee beste deelnemers per school streden tegen de leerlingen van andere scholen. De winnaar is gekroond tot Junior Stadsdichter en schrijft een jaar lang gedichten op aanvraag en op eigen initiatief bij belangrijke gebeurtenissen in de stad. De Junior Stadsdichter treedt regelmatig op in de stad, bijvoorbeeld op het Bevrijdingsfeest en bij Tilburg got Talent.