Vriendschap en vloggen succesvol met elkaar verbonden

Imke, Olivia en Hanneke deden mee aan de vlogwedstrijd van R-Newt en de Bibliotheek Hilvarenbeek: ze wonnen de publieksprijs!

Elk jaar in oktober is het Kinderboekenweek en staat ‘het kinderboek’ centraal. In het hele land haken bibliotheken, boekhandels, onderwijs en media hierop in. Zo ook de Bibliotheek Hilvarenbeek en jongerenwerk R-Newt. Zij ontwikkelden gezamenlijk een lessenreeks voor groep 7/8, gericht op leesbevordering en mediawijsheid. Hieraan koppelden ze een vlogwedstrijd over het Boekweekthema ‘vriendschap’, waarmee kinderen tevens een podium werd geboden om hun (verborgen) talenten te kunnen ontplooien.

Voorafgaand aan de Kinderboekenweek gaven de Bibliotheek en R-Newt samen een reeks gastlessen in de groepen 7/8 van de basisscholen in de gemeente Hilvarenbeek: De Driehoek, De Wingerd, Doelakkers, Sint Jozef, Sint Willibrordus, Starrebos en de Vlinderakker. Gerdje Francken, leesconsulent/onderwijscoördinator bij de Bibliotheek, nam een uitgebreide collectie boeken over vriendschap mee de klassen in en deed met de leerlingen een boekproeverij. Michelle La Vallette, jongerenmedewerker bij R-Newt, gaf een vlogworkshop en bracht leerlingen alle ins en outs van het vloggen bij. Tegelijkertijd hielp de samenwerking haar om zichzelf als jongerenwerker op de kaart te zetten in Hilvarenbeek. “Door de vlogwedstrijd te organiseren samen met de Bibliotheek en The Box, het jongerencentrum waar de prijsuitreiking plaatsvond, heb ik deze groep kinderen leren kennen en kunnen enthousiasmeren voor R-Newt.”

[Tekst gaat verder onder de video]

De lessenreeks is door leerlingen enthousiast ontvangen, vertelt leerkracht Marjon Op ’t Hoog van basisschool De Wingerd: “Het enthousiasme van Michelle werkte aanstekelijk. De kinderen vonden het enorm leuk om meer over de verschillende aspecten van vloggen te leren. De workshop was goed opgezet, met een duidelijke opbouw en een positieve insteek. Dit soort ervaringsgerichte workshops hebben een grote toegevoegde waarde op de ontwikkeling van de kinderen. Ik houd me dan ook aanbevolen om mee te denken over een vervolg hierop!”

‘Nu weet ik dat ik gewoon harder mag praten’

R-Newt en de Bibliotheek Hilvarenbeek organiseerden samen een lessenreeks, vlogworkshop en Kinderboekenbal rondom Kinderboekenweekthema 'Vriendschap'.Het vervolg op de lessenreeks was een vlogwedstrijd over vriendschap. De deelnemers streden om de titel ‘Vlogmaster’ en de bijbehorende publieks- en juryprijzen: een halve dag vlogopnames in een professionele opnamestudio. De uitreiking vond plaats tijdens het Kinderboekenbal op vrijdag 12 oktober in The Box. Tijdens deze avond werden de ingezonden vlogs getoond aan zowel het publiek als de vakjury. Deze jury bestond uit Gerdje Francken, Frank van Heesch (videomaker en voorzitter The Box) en de 12-jarige Hilvarenbeekse vloggers Sam en Facinet. Laatstgenoemde is te zien via zijn Youtube-kanaal ‘Fas vg’. Sam staat achter de camera en zorgt ervoor dat de vlogs op vakkundige wijze worden opgenomen.

De Publieksprijs werd gewonnen door Imke, Olivia en Hanneke met hun vlog over de do’s en don’ts binnen vriendschap. Imke twijfelde eerst nog of ze wel mee moest doen, maar na de workshop van Michelle was ze om. “Tijdens de workshop mocht je veel oefenen en zo kregen we al direct ideeën voor de vlogwedstrijd”, vertelt ze, “Ik vond het leuk om dingen uit te kunnen beelden voor de camera en het over vriendschap te hebben. Want vriendschap is gewoon erg belangrijk.”

[Tekst gaat verder onder de video]

Imke heeft niet alleen plezier gehad met het opnemen van de vlog, ook heeft ze er veel van geleerd: “In het begin praatte ik telkens heel zacht als ik voor de camera stond en wist ik niet goed waar ik moest kijken. Nu weet ik dat ik gewoon harder kan en mag praten, en durf ik iemand aan te kijken. Dat doe ik nu dus ook buiten de camera om.”

‘Het boeit niet meer wat anderen vinden’

Veerle deed met beste vriendin Julot mee aan de vlogwedstrijd van R-Newt en de Bibliotheek Hilvarenbeek: ze wonnen de vakjuryprijs!De grote winnaar van de avond was het vloggersduo Julot en Veerle. Zij wonnen de Vakjuryprijs en mogen zich Vlogmaster 2018 noemen. De jury was unaniem: de gehele vlog was doordrenkt van het thema vriendschap. Waarom de twee meiden meededen? Omdat ze beste vriendinnen zijn! Julot vlogt al vaker, maar enkel voor zichzelf. Met vloggen kan ze haar gedachten en gevoelens uiten, en terugkijken hoe ze overkomt op anderen. Maar ermee naar buiten treden, is net een stap te ver… Door de workshop van Michelle waren beide meiden direct enthousiast en besloten zij mee te dingen naar de hoofdprijs.

Julot: “Het was mega spannend om de vlog aan anderen te laten zien en daarna te wachten op de uitslag. We hadden echt niet verwacht dat we zouden winnen!” Ze vervolgt: “Door mee te doen aan deze wedstrijd hebben we veel geleerd. Zo durven we nu veel meer in het openbaar te zingen en te dansen, want dat heeft iedereen ons nu toch al zien doen in de vlog. Het boeit ons dan ook niet meer wat anderen daarvan vinden.” Veerle geeft aan dat ze eerst de hele tijd moest lachen in het filmpje en vaak haar ogen dichtdeed: “Dat is door het meerdere keren opnemen van de vlog veel minder geworden, ook in het dagelijkse leven.”

Beste vrienden-quiz

Tijdens het Kinderboekenbal werd er ook een Beste vrienden-quiz gehouden. Een vijftal vriendenduo’s beantwoordden een aantal pittige vragen over boeken, schrijvers, vloggers en meer. De vriendinnen Dewi en Olivia mochten zich ‘Beste vrienden’ noemen en ontvingen het Kinderboekenweekgeschenk en een boekenbon als welverdiende prijs. Als afsluiter konden de aanwezige kinderen zich uitleven op de muzikale klanken van DJ MP (Daan van de Wouw).

Tekst en foto’s in samenwerking met Manon van Dijk / Pink Unicorn Tekst & Redactie