Verhalenochtend in Kaatsheuvel: “Fijn om gelijkgestemde mensen te ontmoeten”

Het ziet eruit als een gezellig lunchcafé, maar het Mantel Match Café in Kaatsheuvel is veel meer dan dat. Het is een plek waar mensen die vaak alleen thuis zitten, samen kunnen komen om verhalen te delen, spelletjes te spelen of een leuke activiteit te doen. Tijdens de Boekenweek organiseerde de Bibliotheek Kaatsheuvel in samenwerking met Mantel Match zo’n activiteit: ‘De Verhalenochtend’. Een bijzondere samenwerking voor beide, met een ochtend boordevol verhalen en herinneringen als resultaat.

Laagdrempelige plek om samen te komen

Monique en Daniëlle begonnen Mantel Match als een initiatief waarbij je iemand kan inschakelen om bepaalde mantelzorgtaken over te nemen. Denk aan boodschappen doen, een praatje maken en samen wandelen. Gaandeweg besloten de dames een heus Mantel Match Café te beginnen: een laagdrempelige, gezellige plek waar mensen samen kunnen komen.

Met dit idee in hun hoofd schreven zij zich in voor een prijsvraag van de gemeente Loon op Zand: ‘het beste idee voor hulp en zorg’ en gingen met de hoofdprijs naar huis. Van dit bedrag knapten ze een pand op en maakte er een horecagelegenheid van waar mensen terecht kunnen die op hun oude dag nog graag onder de mensen komen. Monique: “In het begin durven mensen niet alleen te komen, maar als ze eenmaal een keertje zijn geweest lopen ze de volgende keer met gemak weer binnen. Dit is een plek waar ze aandacht krijgen en gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Soms zetten we twee mensen naast elkaar aan tafel en aan het einde van de dag zijn ze bijna familie! Dat is natuurlijk prachtig om te zien.”

Elkaar versterken

Programmamaker van Bibliotheek Midden-Brabant, Pauline Vrins volgde de ontwikkelingen rondom Mantel Match op de voet en bedacht zich dat het een aanvulling zou zijn om samen iets te organiseren. “De perfecte locatie, in combinatie met deze speciale doelgroep brachten mij op het idee om samen een mooi programma vorm te geven. Monique en Daniëlle liepen over van enthousiasme en al snel bedachten we ‘De Verhalenochtend’ tijdens de Boekenweek. Ik vond het mooi om te zien dat de helft van de aanmeldingen via de Bibliotheek kwam en de andere helft via Mantel Match. Zo vergroten we het blikveld van de bezoekers en brengen we ze samen.” Een bijzondere samenwerking voor beide en een mooie ochtend voor de deelnemers.

Mooie verhalen delen met elkaar

Het Mantel Match Café zit dan ook goed vol tijdens ‘De Verhalenochtend’. Aangezien het thema van de Boekenweek ‘De Moeder de vrouw’ is, leest gespreksleider Peggy voor uit boeken met verhalen over moeders en sterke vrouwen. Ook gaat ze in gesprek met de bezoekers over herinneringen aan hun moeder en andere sterke vrouwen in hun omgeving. Dat levert enorm veel mooie verhalen op. Zo vertellen mensen over de grote gezinnen waar ze vroeger in opgroeiden en het respect dat ze hebben voor hun moeders die dat toch allemaal maar manageden. Aan het geroezemoes in het café is te merken dat iedereen boordevol verhalen zit.

Bezoekers over ‘de Verhalenochtend’

De ochtend eindigt met een lunch. Het perfecte moment om aan de bezoekers te vragen wat ze nou vonden van de ‘De Verhalenochtend’.

Anny vond ‘De Verhalenochtend’ heel inspirerend. “Leuk, die verhalen die loskomen en de sfeer was erg gezellig. Mooi dat er een keer een ode aan de vrouw wordt gegeven. Het leuke is dat ik uiteindelijk ook nog leestips heb gekregen van de andere vrouwen. Ik kom zelf vaker bij het MantelMatch Café; op vrijdagmiddag komen we bijvoorbeeld bij elkaar om gezellig te kletsen. Het is echt een ontmoetingsplek. Ik vond deze samenwerking met de Bibliotheek zeker iets toevoegen op inhoudelijk vlak. Hopelijk gaat het nog vaker komen, want dan ben ik er zeker bij!”

Ellie en Ans zijn met z’n tweetjes voor het eerst bij het MantelMatch café. Ze kenden het niet, maar toen ze over de verhalenochtend lazen in de krant besloten ze om eens een kijkje te nemen. Ellie: “Leuk dat er zoiets wordt georganiseerd in Kaatsheuvel. We vonden het een hele gemoedelijke ochtend op een sfeervolle plek met een gastvrije ontvangst. Het is leuk om samen ervaringen te delen en de herkenbare verhalen te horen. Ik ben toch veel alleen en dan is het top dat er dit soort dingen worden georganiseerd. Nu ik weet dat het op deze plek is, kom ik zeker vaker een kijkje nemen.”

Ans, Josine, Jeanne en Marijke kenden elkaar nog niet voor ‘De Verhalenochtend’, maar het lijkt alsof ze al jaren vriendinnen zijn. Ze zijn dan ook erg enthousiast. “Een hele prettige en nuttige ochtend waarbij we ons goed vermaakt hebben.” Lachend: “En we hebben natuurlijk leuke mensen ontmoet! Wij vonden de samenwerking tussen de Bibliotheek en Mantel Match zeker voor herhaling vatbaar. Het zou bijvoorbeeld ook leuk zijn om een keer een schrijver uit te nodigen! Het is fijn om een plek te hebben waar je gelijkgestemde mensen kunt ontmoeten waarmee je bijvoorbeeld over literatuur kan praten. Dat is heel belangrijk voor ons.”