‘Verdriet van een Boekenwurm’ brengt mensen bij elkaar

Maar liefst vijfenzestig kinderen en volwassenen verzamelden zich tijdens de Kinderboekenweek in de Bibliotheek Kaatsheuvel. Marij den Teuling van Theatermakerij DraMarij bracht er met haar kindergroep het zelfgeschreven stuk ‘Verdriet van een Boekenwurm’ ten tonele. Marij: “Het was zó druk in de bieb, dat de kinderen amper ruimte hadden om te spelen. Maar het was prachtig.”

Sinds een aantal jaar maakt Marij voorstellingen voor de Kinderboekenweek, die ze in verschillende bibliotheken opvoert. Onder andere in Kaatsheuvel en Sprang-Capelle. Daarnaast schrijft ze zelf voorstellingen, die ze samen met een kindergroep en een tienergroep uit Waalwijk, Kaatsheuvel en Sprang-Capelle repeteert en uitvoert.

Wat was je eerste reactie toen je door de Bibliotheek werd gevraagd om een voorstelling voor de Kinderboekenweek te maken?

“Leuk!” roept Marij meteen enthousiast uit. “Ja, daar voelde ik meteen wel wat voor. Ik voelde me ook wel vereerd, dat mag je best weten. Maar de vraag van de Bibliotheek stelde me ook voor een uitdaging: ik moest ineens gaan schrijven vanuit een vaststaand thema – want aan de Kinderboekenweek zit altijd een bepaald thema vast – terwijl ik normaal schrijf vanuit mijn eigen ideeën en vanuit wensen van kinderen en tieners in mijn theatergroepen.”

Je werkt nu al een aantal jaar samen met de Bibliotheek. Wat maakt de Bibliotheek zo’n fijne samenwerkingspartner voor jou?

“Inspiratie! Ik raak door deze samenwerking enorm geïnspireerd.” Een warme lach verschijnt op Marijs gezicht. “Afgelopen jaar was het pittig hoor, om een goed stuk te schrijven. Het thema (Vriendschap, red.) was namelijk erg breed.” Marij had zichzelf de opdracht gegeven om tijdens haar vakantie een eenakter over het onderwerp te schrijven. “Ik zat daar maar, voor de caravan, maar het blad voor mijn neus bleef leeg. Er kwam gewoon niets uit mijn vingers. Frustrerend.”

Eenmaal terug in Nederland besloot ze ideeën op te doen in de Kaatsheuvelse bieb. Want ja, het ging immers om de Boekenweek. Waar kun je dan beter terecht dan in de Bibliotheek? “Een medewerkster van de Bibliotheek gaf me meteen een duwtje in de goede richting,” vertelt ze. “Ze drukte me een heel bijzonder prentenboek voor kinderen in de handen. Ik was meteen verkocht: dat boek moest een rol in mijn voorstelling spelen. En voilà: het eerste zaadje voor mijn nieuwe voorstelling was geplant.”

Speciaal voor de bieb schreef je een voorstelling over een Boekenwurm die het liefste zou zien dat álle boeken met elkaar bevriend waren. De opvoering was een groot succes.

“Er was een jongetje met het syndroom van Down dat steeds commentaar gaf op de voorstelling. Dat vond ik zo mooi! En ondertussen speelden de kinderen gewoon door,” herinnert ze zich. “Er was ook een lerares van twee kinderen uit mijn groep en een moeder van de ouderraad met haar twee kinderen. Fantastisch dat die mensen allemaal speciaal voor deze voorstelling bij elkaar kwamen in de Bibliotheek.” De lerares had tijdens de voorstelling foto’s gemaakt. “Ze was zo trots dat ze de foto’s meteen op de website van de school had gezet. Die interactie – met ouders, met kinderen – ja, dat is wel een beetje waar ik het voor doe.”

Heb je nog nieuwe plannen voor het komend jaar?

“Jazeker. Het is me eerder niet gelukt, ik was net te laat om me op te geven, maar ik wil dit jaar meedoen aan de Voorleesdagen in de Bibliotheek.” Marij breidt haar samenwerking met de Bibliotheek maar al te graag verder uit, vertelt ze. “In de bieb en door de samenwerking met de bieb krijg ik de rust die nodig is om mezelf uit te dagen. Om zo het best mogelijke neer te zetten: voor én door de kinderen uit onze gemeente.”

Theatermakerij DraMarij maakt straattheateracts, organiseert workshops op maat en verzorgt kinderfeestjes met de jarige in de hoofdrol. Meer informatie vind je op haar website. Nieuwsgierig naar het aanbod aan kinderactiviteiten in Bibliotheek Kaatsheuvel, zoals de Voorleesdagen en tijdens de Kinderboekenweek? Houd de agenda op de website in de gaten.

Tekst door Iris van den Boezem / Iris – Oog voor Tekst