De aantrekkingskracht van Tiny Houses

Aan alle kanten in de maatschappij ontstaat een groeiende behoefte aan nieuwe woonvormen. Flexibel, zelfvoorzienend, samen met anderen en terug naar de natuur. Van de gebaande paden af. Een droom voor menigeen: een klein huisje in het groen.

Het blijft niet bij dromen alleen. Tijdens het Tiny Houses event op zaterdag 8 juli kwamen korte presentaties aan bod van mensen die hun ideaal omzetten in werkelijkheid. Met onder meer Ad Vlems van Ecodorp Boekel, Martijn Honselaar, bedenker van het plan voor een minidorpje met tiny houses in Tilburg en Marjolein Jonker, de eerste officiële tiny house bewoner van Nederland. Ook de stadmakers van Tiny House Tilburg waren aanwezig. Kristel Peijnenborg van KRAGE Concept & Design zorgde voor ‘live’ visuele verslaglegging.

Dat het fenomeen ‘tiny houses’ leeft in de samenleving, blijkt uit het overweldigend aantal aanmeldingen voorafgaand aan het evenement. Er was zelfs een wachtlijst voor belangstellenden. In een volle zaal ontdekten zo’n 100 deelnemers wat er bij komt kijken om in een tiny house te leven, hoe je omgaat met inflexibele regelgeving en hoe je toch je droom kan waar maken.

Het Tiny Houses Event is een samenwerking van de Kennismakerij, Tiny Houses Tilburg, CAST en MCSI.

Foto en illustratie: KRAGE Concept & Design

Reacties van deelnemers

Arnoud:
“Ik ben hier uit nieuwsgierigheid. Niet om zelf direct zo te gaan wonen, maar het is inspirerend om te horen waar mensen mee bezig zijn. Ook ga je jezelf afvragen wat je werkelijk nodig hebt. Het is in Nederland vrij standaard om te kijken voor welk bedrag je een hypotheek kunt krijgen om vervolgens voor dat bedrag een huis te zoeken. Maar is het wel nodig om een groter huis te zoeken met allemaal zooi die je eigenlijk niet nodig hebt? Het zet je wel aan het denken.”

Jolanda:
“Binnenkort wil ik samenwonen met mijn vriend, maar ik word niet enthousiast van het standaard huisje-boompje-beestje idee. Daarom ben ik op zoek naar een manier dat bij mij past. Ik sta nog aan het begin van mijn zoektocht en deze middag is een goede start. Ik heb goede contacten gelegd waarmee ik verder kom in mijn woonideaal.”

Maria:
“Ik vond het een zeer boeiende middag, ik ben heel positief. Ik ben op zoek naar meer vrijheid in ons leven. Mijn man werkt erg hard, maar ik weet uit ervaring dat het leven zo voorbij kan zijn. Ik wil nu meer genieten van dingen in het leven en niet tegen de tijd dat we met pensioen zijn. Het leven in een tiny house is een mogelijkheid.”

Michelle:
“Ik woon in de polder in Flevoland. Ik mis in de polder de verbinding met andere mensen. Ik ben naar dit event gekomen omdat ik op zoek ben naar andere woonvormen, zoals tiny villages. Ik ben alleen en ik heb zef niet veel ruimte nodig. Het was een geslaagde middag en ik heb een goed beeld gekregen van de mogelijkheden door de verschillende sprekers.”

Martin:
“Mijn interesse in tiny houses ontstond al tijdens mijn reis door Schotland. Ik ben me er verder in gaan verdiepen door boeken te lezen en op internet te zoeken. Het lijkt mij erg prettig om van overbodige spullen af te zijn en off-grid te leven. Ik heb deze middag veel inspirerend nieuws gehoord. Het is mooi dat mensen de moeite nemen om hun enthousiasme te delen. Vaak wordt gezegd: “tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren” (van Willem Elschot), maar deze middag maakte voor mij duidelijk dat het toch kan. Ik ben enthousiast om zelf aan de slag te gaan.”