Tilburgse partijen werken samen rond misdaadverleden stad

In het kader van de Spannende Boeken Weken organiseerden de Tilburgse bibliotheken samen met Stichting Stadsgidserij Tilburg misdaadwandelingen door de stad.  Het thema van de Spannende Boeken Weken, ‘Bloed in de polder’ werd vertaald naar Tilburg. Een landelijk thema kreeg zo een lokale insteek. De Bibliotheek Midden-Brabant wilden Tilburgers kennis laten maken met het misdaadverleden in hun eigen stad. Samen met de Stadsgidserij is zij op zoek gegaan naar Tilburgse misdaadverhalen waarop de wandeling gebaseerd werd.

Ook betrok de Bibliotheek lokale talenten. Auteur Marjolijn Van de Gender verzorgde een voordracht voorafgaand aan de wandeling. Zij schreef speciaal voor deze misdaadwandelingen een verhaal. En Stadsdichter Martin Beversluis was onderweg te horen. Hij schreef een gedicht voor de gelegenheid en zette dit op muziek.

Stadsgids Peter Reijnen: “Ik wilde de deelnemers aan de wandeling laten ervaren dat de misdaad in Tilburg al vele eeuwen lang een plaats heeft in het centrum van de stad. Iets waar veel Tilburgers niet zo heel veel van af bleken te weten.” De wandeling bleek een succes: “Door de vele inschrijvingen in zeer korte tijd is gebleken dat we met deze wandeling een schot in de roos hebben gedaan. Besloten is om de wandeling als standaardwandeling in het pakket op te nemen.”