De ThuisBieb: wekenlang de populairste boekenapp in de appstores

Featured Video Play Icon

Toen Bibliotheken hun deuren tijdelijk moesten sluiten vanwege de coronacrisis, lanceerden de Koninklijke Bibliotheek en lokale bibliotheken begin april de ThuisBieb-app. Met succes: de app met ruim 100 e-books voor jong en oud werd door ruim 160.000 mensen gedownload. Zowel leden als niet-leden konden er gratis gebruik van maken.

Met de ThuisBieb-app wilden de bibliotheken Nederlanders een hart onder de riem steken en thuis leesplezier gegeven in coronatijd. De app bestond uit een collectie van ruim 100 e-books voor jong en oud. De collectie bevatte voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief.

De ThuisBieb was ‘open’ van begin april tot en met 1 juni 2020. In totaal zijn er in die periode ruim 920.000 boeken gedownload. De ThuisBieb-app wist daarmee door te dringen tot de top 10 van gratis apps en was wekenlang de populairste boekenapp in de appstores.

[tekst loopt door onder de Twitter-reacties]

 

Een (e-)boek voor elk kind

Ook in het Jeugdjournaal op 6 april (vanaf 3:45) was er aandacht voor de ThuisBieb-app en scholen werden actief betrokken. Het primair en voortgezet onderwijs ontvingen kant-en-klare informatie over de app; info om door te sturen naar ouders, zodat zoveel mogelijk kinderen in een periode van thuisonderwijs toch konden blijven lezen. Ook de Afhaalbieb in onze bibliotheekvestigingen droeg daar aan bij: veel ouders kwamen een verrassingsboekenpakket ophalen voor hun kinderen.

 

Het succes van de online Bibliotheek

Waar de ThuisBieb-app voor niet-leden een nieuwe manier was om e-books te lezen, hadden bibliotheekleden die mogelijkheid altijd al: via de online Bibliotheek hebben leden gratis toegang tot meer dan 29.000 e-books om te lezen op tablet, telefoon, e-reader of computer.

Het aantal uitleningen van e-books via de online Bibliotheek steeg spectaculair tijdens de intelligente lockdown van Nederland: in april 2020 werden bijna twee keer zoveel e-books uitgeleend als in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal uitleningen steeg van zo’n 10 duizend per dag naar meer dan 22 duizend. Het aantal actieve gebruikers steeg dan ook sterk en de online Bibliotheek kreeg er die maand bijna 56 duizend nieuwe gebruikers bij.