Van nood een deugd: buiten ‘taalwandelen’ loopt erg goed

Cees (72) en Taher (22) in gesprek op een bankje op De Lind in Oisterwijk.

Iedere derde zaterdag van de maand, zo’n formulering is voor taalleerders al hartstikke lastig,” ontdekte Walleke ten Noever Bakker, die als vrijwilliger nu al drie jaar het Taalcafé coördineert. “Daarom besloten we twee jaar geleden om íedere zaterdagochtend een Taalcafé te houden.” Dat liep heel goed, toen dit voorjaar vanwege corona de Bibliotheek dicht moest. De groep vrijwilligers vond een oplossing: ze gaan nu elke zaterdagochtend ‘taalwandelen’ door het centrum van Oisterwijk.

Buiten is het niet alleen veiliger nu, op straat liggen de gespreksonderwerpen ook nog eens voor het oprapen: openingstijden van een kapper, de weg vragen, inchecken op het station. Walleke (67): “Het wandelen is uit nood geboren, maar blijkt verrassend goed te passen bij het motto van het Taalcafé: samen praten over gewone dingen.”

Beter Nederlands leren spreken

Het Taalcafé is er voor iedereen die graag beter Nederlands wil leren spreken. De groep deelnemers is heel divers. “We zien vaak bewoners van het AZC, maar bijvoorbeeld ook migranten die al langere tijd in Oisterwijk wonen en hun spreekvaardigheid willen verbeteren.” De drempel om mee te doen is zo laag mogelijk gehouden. Van tevoren inschrijven is niet nodig, deelnemers melden zich gewoon op zaterdagochtend om 11.00 uur bij de Bibliotheek. Daar staat dan een groep vrijwilligers klaar en worden iedere week weer andere koppels gevormd van een taalleerder en een vrijwilliger.

Eén van die vrijwilligers is Cees (72), die al sinds zijn zevende in Oisterwijk woont. Hij heeft in zijn leven veel gereisd en houdt van talen; op dit moment probeert hij zelf ‘een heel klein beetje’ Arabisch te leren. Hij realiseert zich dan ook goed hoeveel je moet oefenen om een taal onder de knie te krijgen. “Het leuke aan het Taalcafé vind ik al die nationaliteiten, je ontmoet zoveel verschillende mensen.”

Van tandarts tot toekomstdromen: samen in gesprek

Vandaag vormt Cees een duo met Taher (22), die al zo’n 15 keer heeft meegewandeld. Taher vluchtte in 2017 uit Syrië. Via onder meer Griekenland en Bosnië kwam hij een jaar geleden naar Nederland. De woorden waarmee hij vertelt over de vlucht uit zijn geboorteland, verraadt hoe goed hij zich kan uitdrukken in het Nederlands: “Ik zag in mijn hart, ik kan hier niet blijven.”

Cees wandelt met Taher naar een bankje op De Lind. Ze hebben uit de Bibliotheek het boekje Gat in mijn kies meegenomen, waar Taher een stukje uit leest. Het gesprek gaat daarna even over het bezoeken van een tandarts, maar komt al snel op Tahers ambities: hij wil medicijnen studeren en chirurg worden. Een Syrische vriend die in Rotterdam studeert, heeft al geïnformeerd voor hem bij de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF). Alles valt of staat met het krijgen van een verblijfsvergunning. Zolang hij daar op wacht, kan Taher ook geen taalcursus volgen. Hij leert nu dus Nederlands op eigen kracht, kijkt YouTube-filmpjes van de NOS en gebruikt het gratis materiaal van oefenen.nl. “Ik wil sneller leren praten,” legt Taher uit aan Cees, die wonderwel een allesbehalve oppervlakkig gesprek weet te voeren én Taher terloops wijst op kleine foutjes in zijn uitspraak.

Taalleerders op weg helpen

Walleke heeft in vier jaar al veel taalleerders ontmoet. “Sommige oud-deelnemers die inmiddels een baan en een gezin hebben, kom ik in het dorp nog eens tegen, dat is heel leuk.” Mooi aan het Taalcafé vindt ze ook dat ze iemand soms echt op weg kunnen helpen op de arbeidsmarkt. “Dan kijken we bijvoorbeeld samen naar iemands cv, oefenen met een elevator pitch of spreken ons eigen netwerk aan als iemand een stage zoekt. Ik herinner me bijvoorbeeld een vrouw die na veel zoeken en samen bellen een stageplek vond, en daarna ook een baan in de gezondheidszorg.” Of er voor Taher in Nederland ook zo’n pad te gaan is, wie zal het zeggen? Nu moet hij snel naar het AZC: de kamer waar hij nu woont gaat geschilderd worden. “Ik moet gaan verhuizen.”

Wil je meer weten over het Taalcafé, ken je iemand die een keer wil meewandelen, of lijkt het je leuk om taalvrijwilliger te worden? Je bent van harte welkom op zaterdagochtend 11.00 uur bij de Bibliotheek Oisterwijk.